Ako na to?

Oblečenie – Ako ho správne prať podľa materiálu

Šaty robia človeka

Odev je každodennou súčasťou nášho života a základom osobného štýlu. Ale keď príde čas na jeho starostlivosť, určite každý z nás občas hodí všetko spolu do práčky bez ohľadu na materiál či farbu. Priznajte sa, kto si prečíta „ceduľku“ na oblečení, skôr než ho hodí do práčky? Preto Vám prinášame rady, ako sa správne starať o svoje oblečenie.

respektovanim-pracich-symbolov-chranime-zivotnost-2298Čo je bavlna a ako ju prať?

Bavlna alebo zriedkavo kotón je najdôležitejšia zo všetkých plodín pestovaných na výrobu textilného vlákna. Vlákna sa získavajú z plodov kríka bavlníka. Bavlnené vlákna sú prítomné vo viac ako 50 % dnes vyrábaných textílií. Kultivácia bavlny mala výrazný ekonomický dopad už od doby, keď bola bavlna po prvýkrát domestifikovaná pred približne 5 000 (možno až 10 000) rokmi. V dnešnej dobe si bavlna síce udržiava svoje postavenie ako najvýznamnejší zdroj prírodného vlákna, ale jej význam bol do značnej miery zmenšený syntetickými vláknami.

Tento čisto prírodný materiál znesie skoro všetko. Od prania na akomkoľvek programe až po žehlenie na najvyšších teplotách. Ale pozor, ak odev obsahuje aj elastan alebo iný syntetický materiál, treba teplotu prania a žehlenia znížiť. Niektoré oblečenie je dobré prať naruby, aby sme zabránili tvorbe žmolkov.

Z čistej bavlny sa vyrábajú napríklad trička alebo spodná bielizeň.

Z čoho sú vyrobené rifle a ako ich prať?

Džínsy (iné názvy: texasky, rifle, v slangu: džíny, texy; angl. jeans) sú nohavice ušité zo silnej bavlnenej látky (rifľovina, denim). Pôvodne to boli pracovné nohavice pre kovbojov, ktoré vyrobili Jacob Davis a Levi Strauss v roku 1873. V priebehu druhej polovice 20. storočia sa tento typ nohavíc stal populárny medzi mládežou a je obľúbená až do dnes.

Tento milovaný materiál je veľmi odolný, pohodlný a dobre tvaruje postavu. Problém je v podstate s farbou. Jeansové nohavice, bundy alebo košele majú vyšúchaný vzhľad, ktorý sa postupom času mení. Niekto to má rád, lebo jeho oblečenie tak získava na originalite, ale sú ľudia ktorým sa to nepáči. A preto musia tomuto oblečeniu venovať väčšiu starostlivosť. Odporúča sa pranie v studenej vode a naruby, alebo najlepšie prať v rukách. Potom ich sušte hore nohami alebo na vodorovnej podložke. Tento materiál sa neodporúča prať veľmi často. Ak Vám však prekáža zápach po večernej jazde v bare, zaveste ich pred sprchovaním do kúpeľne, pretože para v tomto prípade funguje priam zázračne.

Viete čo je viskóza a ako ju správne prať?

Základnou surovinou na výrobu viskózy je celulóza a prišla na trh začiatkom minulého storočia Bez názvuako náhrada za hodváb a neskôr ako náhrada vlny a bavlny. V suchom stave dosahuje viskóza len 80-90% pevnosti bavlny a v mokrom stave je to už iba polovica. Modifikované druhy sa vyrábajú až s dvojnásobnou pevnosťou oproti bavlne. Výrobky s viskózneho vlákna sú príjemné na dotyk, sú ľahké, nekrčia sa, majú dobrú nasiakavosť ale pri vyšších teplotách sa zrážajú. Preto sa odporúča tento materiál prať na 40°C. Aj žehlenie by malo byť pri nízkych teplotách. Košele vyrobené z tohto materiálu by sa mali prať vo vlažnej vode a najlepšie v rukách. Určite ich nežmýkajte, lebo môžu stratiť svoj tvar.

Ako prať polyester?

Polyester je najrozšírenejší materiál, ktorý je v častej kombinácii s viskózou a bavlnou. Ocení ho predovšetkým ten, kto nerád žehlí. Pri praní a žehlení znesie stredné teploty, ale má tendenciu tvoriť žmolky, preto je vhodne ho prať naruby. Kvôli statickej elektrine sa často na polyester zachytia chlpy, a rôzne maličké smietka. Ak to chcete eliminovať, tak do prania pridajte zmäkčovač na tkaniny.

Ako prať vlnu?

Najčastejšie sa stretávame s ovčou vlnou. Vo väčšine ide o vlnu zmiešanú s umelými vláknami. Potom je kvalita rôzna ale vždy potrebuje nežné zaobchádzanie. Najčastejšie sa z vlny vyrábajú svetre alebo šály. Je potrebne ich prať pri nízkych teplotách a za použitia špeciálneho programu, ktorý je na vlnu určený. Najlepšie sa však vlna perie ručne v studenej vode. Ale pozor, nežmýkame ju a dobre je ju ani nevešať, ale položiť na rovnú podložku. Vtedy si náš odev zachová svoj tvar.

Poznáte eko kožu?

Takzvaná eko koža nie je koža z ekologicky chovaných zvierat na bio farmách, ale náhrada pravej kože, vyrobená zo syntetických materiálov. Tvorí ju látkový podklad, väčšinou bavlnený úplet, na ktorý sa nanáša vrstva netoxického polyuretánu. Na prvý pohľad je syntetická koža na nerozoznanie od tej pravej, ich vlastnosti sa však v mnohom líšia.

Životnosť oblečenia z eko kože môžeme predĺžiť tým, že sa o neho budeme riadne starať. Prvou zásadou je, nevystavovať ho dlhodobo priamemu slnečnému žiareniu a teplotám nad 25 stupňov Celzia. Nepoužívame žiadne chemické prostriedky a prípravky určené na pravú kožu, pre bežnú údržbu postačí handrička navlhčená v čistej vode, prípadne slabom roztoku mydla s neutrálnym pH. Látka by ale nemala púšťať farbu, aby nevzniklo viac škody, ako úžitku. Vhodné je tiež pravidelne ošetrovať eko kožu sprejom, určeným špeciálne pre tento materiál, väčšinou ho zoženieme v predajniach s obuvou.

Výhody eko kože:

  • dobrá priedušnosť
  • ľahká údržba menšia obstarávacia cena
  • neobmedzená škála farieb

Nevýhody eko kože:

  • kratšiu životnosť
  • ľahšie opotrebovanie
  • náchylnejšie na škvrny po tekutinách

Pridaj komentár