Lifestyle

10+1 vec, ktoré robievajú úspešní muži počas víkendu

Existujú nepreberné množstvá každodenných návykov, ktoré údajne pomáhajú zvýšiť produktivitu. Môže byť preto pomerne náročné vybrať si tie, ktoré by vo výsledku skutočne priniesli očakávaný efekt.

Možno ťa sklamem, no neexistuje jediná činnosť ani žiadny univerzálny kľúč, ktorý zázračne nakopne tvoju produktivitu do nebeských výšin. Je dobré hneď na úvod pochopiť, že na nasledovných riadkoch nenájdeš vyhejpovaný to-do list, ktorý keď poctivo vyškrtáš každý víkend, stane sa z teba úspešný muž.

Svoje víkendové rutiny zlepšujúce tvoju produktivitu si budeš musieť poctivo namixovať sám. Viem ti však s istotou garantovať, že ak do každého dňa svojho zabehnutého víkendového programu vyberieš počas najbližších dvoch mesiacov jednu z nasledovných vecí, si na najlepšej ceste svoju pracovnú produktivitu podstatne zvýšiť.

Úspešní ľudia majú úžasnú schopnosť maximálne využiť svoj voľný čas. Vedia oddeliť prácu a hru, vedia zrelaxovať, vytvárajú si zdravé návyky a posvätné voľno, ktoré majú, využijú na prípravu na ďalší týždeň. A ty môžete urobiť to isté.

1. Vstaň zavčasu a buď hviezdou

Skoré vstávanie je zázračný elixír, ktorý úplne mení pravidlá hry. Predtým, ako som som začal pravidelne vstávať veľmi skoro, bol som, ako človek pracujúci denne za pécéčkom sovou.

Zvykol som vysedávať v prítmí ožiarený monitorom dlho do noci v očakávaní, že nočný kľud mi prinesie menej ruchov a rozptýlenia, ako cez deň. Dnes si myslím, že je to jeden z najväčších omylov, v ktorých som dlho žil. Hlavne, keď si uvedomíme, že najbližšie rozptýlenie je vzdialené tak jedno-dve kliknutia.

Začalo to akousi early bird challenge, v rámci ktorej som mal vstávať o 4:30 aspoň 21 dní po sebe. Chápem, že hedonická adaptácia dokáže divy, ale 4:30 bol predsalen celkom slušný extrém. Vydržal som to možno 5-6 dní a potom som vhupol do zabehnutých koľají s budíčkom ľahko po ôsmej ráno.

Potom som pre zvýšenie svojej produktivity skúšal iné, menej drastické metódy, ktoré… No, ako už možno tušíš – nefungovali dostatočne presvedčivo.

Časom som sa teda vrátil späť k skorému budíčku, ktorý sa ustálil na 5:00. Áno, napriek tomu, že 90 % dňa strávim za PC a mohol by som robiť kedykoľvek a prakticky kdekoľvek, vstávam o piatej.

O deviatej mám už odrobené 3,5 hodiny. A je skutočne skvelý pocit vedieť, že keď veľká časť mojich klientov ešte iba žhaví kávovar v snahe dostať z neho prvú kávu, mám takmer pol šichty odrobené. Rytmus, ktorý do nás zakódovali milióny rokov evolúcie jednoducho neoklameš hrou na počty.

Môžeš sa o to snažiť presviedčaním seba aj iných, že rovnakých 24 hodín je od 5 do 5, ako od 9 do 9. Je to presne -4 hodiny najefektívnejšieho času. Každý deň. Aj preto som presvedčený, že úspešní muži by mali vstávať zavčasu ešte aj v sobotu. Stihneš toho v živote oveľa viac, ver mi.

2. Rozpumpuj krv

Nejaký druh pohybovej aktivity odporúčam zaviesť do každého tvojho dňa. Ak pohyb počas pracovného týždňa budeš musieť vypustiť a budeš si sľubovať, že cez víkend si poriadne rozprúdiš krv, musíš to splniť. Pamätaj, že kroky k úspešnej víkendovej rutine sa nevyskytujú izolovane.

Vstaň skoro ráno a po rozcvičke si choď zabehať, zaplávať, vyvetraj bicykel, alebo si nájdi inú pohybovú aktivitu, ktorá ťa bude baviť. Pohyb ťa napumpuje endorfínmi a budeš sa cítiť skvele. Aktívne telo znamená aktívnu myseľ. Pohyb je a vždy bude kľúčom k tomu, aby si zostal zdravý a udržal si bystrú myseľ.

3. Vyčisti svoju myseľ

Pravdepodobne poznáš niektoré z nesporných výhod meditácie. Posilňuje duševné zdravie, znižuje stres a potláča úzkosť, znižuje krvný tlak a zlepšuje spánok, aby som vymenoval aspoň niektoré. Najmä preto sa často zavádza do firemnej kultúry.

Nemusí to byť však meditácia, ktorá ti pomôže vyčistiť hlavu. Vyskúšaj autogénny tréning alebo iný spôsob, ako sústredene nemyslieť na žiadne povinnosti.

Dopraj si pol hodiny absolútneho pokoja – či už doma, v záhrade, na balkóne, na prechádzke okolo jazera alebo len tak sediac na stoličke či v kresle. Je ťažké spomaliť počas pracovného týždňa, a preto si daj za povinnosť venovať nejaký čas tomu, aby si tvoja myseľ každý víkend oddýchla.

4. Stráv čas so svojimi blízkymi

V nabitom týždni asi tráviš so svojou rodinou a priateľmi málo času. Aby si sa vyhol pocitu viny, vyhraď si čas, ktorý naplno venuješ svojej partnerke a deťom, pokiaľ nejaké máš. Nezáleží na tom, kam spolu zájdete, hlavne im dopraj radosť z pocitu, že si tam iba pre nich.

Maj však na pamäti, že ak potrebuješ cez víkend niečo urobiť, snaž sa to urobiť ešte v sobotu ráno, aby si na to pozvyšok víkendu nemyslel.

5. Venuj sa dobrovoľníctvu

Dobrovoľnícka práca, správna a záslužná činnosť, ktorej venuješ časť svojho víkendu je skvelý spôsob, ako spoznať nových ľudí, zlepšiť svoje duševné zdravie a hlavne zlepšiť život niekomu ďalšiemu. Vyhraď si čas a zisti, aké dobrovoľnícke príležitosti sú dostupné v tvojom okolí alebo vymysli a zrealizuj vlastné dobrovoľnícke aktivity alebo projekty, ktoré podporia ľudí v tvojej komunite.

6. Priprav sa na nadchádzajúci týždeň

Laura Vanderkam, autorka knihy „Čo robia najúspešnejší ľudia cez víkendy“, to nazýva „triedením života v nedeľu“. Iní to nazývajú jednoducho časom premýšľania a plánovania. Nech už to nazveš akokoľvek, v nedeľu si vyhraď čas a naplánuj si úlohy na nasledujúci týždeň – nebudeš ľutovať!

Ako sa hovorí, najťažšie je začať a v pondelok je skutočne jednoduchšie naplno odštartovať pracovný týždeň, ak si si už urobil prípravu. Svoje nedele venuje spätnej väzbe, úvahám, stratégii a plánovaniu.

7. Digitálny detox

Dôrazne odporúčam, aby si svoju e-mailovú schránku cez víkend nekontroloval. Hoci sám som si to ešte prednedávnom nevedel ani predstaviť, keďže víkend som zvykol venovať činnostiam, na ktoré som v týždni nemal dosť času. Medzi tieto činnosti patrilo aj prechádzanie záplavy e-mailov, správ a úloh, ku ktorým som sa nedostal.

Som toho názoru, že kontrolovať a riešiť e-maily v smartfóne je najotravnejšia vec na svete. Vypni si notifikácie na všetkých zariadeniach, kde notifikácie o e-mailoch dostávaš. Dômyselne si nastav režim nerušiť, stlm si upozornenia a buď sústredený na to, čo práve robíš.

Ak z nejakého neodkladného dôvodu potrebuješ skontrolovať maily, venujte im konkrétny čas a potom ich už znova nekontroluj. Víkend je súčasťou stále sa zmenšujúceho času, počas ktorého je dovolené nebyť v spojení. Využi ho naplno.

8. Daj si pauzu

Nepreháňaj to! Je pravda, že som ti poskytol zaujímavé podnety, ale nemaj pocit, že musíš všetko stihnúť za jeden víkend. Dôrazne neodporúčam multitasking – nesnaž sa zmáknuť viac úloh naraz. Radšej uprednostni niekoľko dôležitých činností a na ne sa zameraj skutočne naplno.

9. Dopraj si spánok

Tvoje telo (a mozog) nebude podávať najlepšie výkony, ak mu nedopraješ poriadny odpočinok. Je dôležité dopriať si najmenej sedem hodín spánku za noc. Ak sa akýchkoľvek dôvodov počas týždňa nedokážeš dostať na 7 hodín spánku, mal by si využiť víkend, aby si spánok potiahol dlhšie.

Chýbajúce hodiny spánku z pracovného týždňa sa už dospať nedajú, ale znížiť spánkový deficit cez víkend niekoľkými hodinami navyše, je určite lepšie ako nič.

10. Postaraj sa o domáce práce

Domáce práce sú dôležité a ak si na ne nevyhradíš dostatok času, začnú sa hromadiť a čoskoro sa premenia na mrak starostí, ktorý ti bude neustále visieť nad hlavou.

Úspešní ľudia si nájdu čas na to, aby sa postarali o domáce práce – či už ide o nákup potravín, pranie alebo platenie účtov. Ale nedovoľ, aby ti domáce práce úplne zožrali víkendy, to by si už nemal čas na rodinu, relaxáciu alebo premýšľanie.

Ak chceš cez víkend domácim prácam venovať rozumné množstvo času, budeš musieť vykonať niektoré z nich počas pracovných dní. Môže to byť také jednoduché, ako si každý večer 15 – 20 minút pred spaním vyhradiť, aby si urobil trochu z tohto a trochu z toho.

A keď príde víkend, maj aspoň hodinu alebo dve vyhradené na dokončenie domácich prác, ktoré si vyžadujú viac času a pozornosti. Akonáhle ich dokončíš, budeš sa cítiť oveľa lepšie a budeš mať domácnosť pod kontrolou.

11. Venuj sa off-line činnostiam

Žijeme v dobe, v ktorej je takmer nemožné oddýchnuť si od oslnenia nejakou obrazovkou. Preto je nevyhnutné venovať sa niečomu, pri čom si tvoj mozog oddýchne.

Niektorí úspešní ľudia sa venujú prácam v záhrade, iní investujú čas do športu, remesiel alebo písania. Ja sa už päť rokov venujem včelárstvu, ktoré mi okrem radosti z pokoja a harmónie spojenej so starostlivosťou o včely, vlastného úžitku prináša pocit všeobecnej spoločenskej užitočnosti. Kľúčom je nasledovať svoje vášne a oddýchnuť si od stále viac prepojeného sveta a zamerať sa na niečo iné, čo nám do žíl vlieva pokoj.

Zdroje:

[1] Davey Brett – Off-Duty: 8 Things Successful People Do At The Weekend > https://www.apetogentleman.com/successful-people-weekend/

[2] Benjamin Spall: SUCCESS: 6 things successful people like Bill Gates and Jeff Bezos do on weekends to make their Mondays more productive > https://www.cnbc.com/2019/03/29/what-successful-people-like-bill-gates-and-jeff-bezos-do-on-weekends.html

[3] Jacquelyn Smith: 14 Things Successful People Do On Weekends > https://www.forbes.com/sites/jacquelynsmith/2013/02/22/14-things-successful-people-do-on-weekends/

[4] Casey Imafidon: 10 Things Exceptionally Successful People Do on the Weekends > htps://www.success.com/10-things-exceptionally-successful-people-do-on-the-weekends/

[5] Emma Rushton: 12 Weekend Habits of Highly Successful People > https://www.lifehack.org/articles/productivity/12-weekend-habits-highly-successful-people.html