Lifestyle

32 zručností, ktoré by mali ovládať všetci moderní muži

Muži by mali ovládať zručnosti. Množstvo zručností. Je pravda, že povaha týchto zručností sa v priebehu času vyvíja. Dnes už nemusíš byť schopný vypestovať vlastnú úrodu, stačí vedieť udržať nažive niekoľko izbových rastlín. Tiež nemusíš vedieť používať luk a šíp, rýchlo tasiť pištoľ a vystreliť alebo postaviť si vlastný dom – schopnosť založiť oheň by mohla stačiť.

V našom zozname samozrejme budú určite chýbať zručnosti, ktoré niektorí môžu považovať za nevyhnutné. Ale je tu zrejme všetko, čo by podľa nás mal byť moderný chlap v dnešnom neustále sa meniacom svete ovládať.

Štýl a úprava

Vedieť si kúpiť vhodný oblek. Nemal by si len vojsť do obchodu, vyzdvihnúť si oblek zo stojana a potom odísť. Mal by si vedieť, čo sa k čomu hodí, čo funguje a nefunguje a s akými doplnkami oblek skombinovať.

Uviazať kravatu. Existujú stovky sprievodcov (návody, videá, ilustrácie), ako si kravatu uviazať, takže v skutočnosti neexistuje žiadne ospravedlnenie, ak to ešte nevieš! A správny muž si tiež dokáže uviazať motýlika.

Vyleštiť si topánky. Aký zmysel má míňať všetky tie peniaze na nové elegantné kožené topánky, ak ich nedokážeš udržať v najlepšom stave? Zaobstaraj si potrebnú súpravu a vysokokvalitný leštiaci prostriedok a nauč sa ich vyleštiť, aby opäť vyzerali ako nové.

Obliecť sa na udalosť. Nebuď mužom, ktorý vyniká zo zlého dôvodu. Buď mužom, ktorý vyniká zo správnych dôvodov. To znamená poznať udalosť a porozumieť rozdielu medzi formálnym, obchodným a neformálnym. Ak máš pochybnosti, vyobliekaj sa – vždy sa môžeš uvoľniť (rozopnúť horný gombík) a odstrániť položky (kravata, blejzer, …), ale nemôžeš pridať kúsky, ktoré nemáš.

Vyprať a vyžehliť oblečenie. Prečítaj si štítky na oblečení a zisti, čo v skutočnosti znamenajú jednotlivé piktogramy. Nehádž všetko dohromady dúfajúc v dobrý výsledok – tvoje oblečenie sa ti poďakuje. Aj pri žehlení je Youtube tvoj kamarát 😎.

V domácnosti

Prišiť gombík. Ak to neovládaš, neexistuje pre teba žiadne ospravedlnenie. Je to predsa iba gombík. Bude ti trvať nanajvýš niekoľko minút, kým zistíš, ako na to (opäť s pomocou Youtube alebo maminky). Takže môžeš opäť vytiahnuť všetky tie nádherné košele, ktoré obchádzaš len preto, že im chýba gombík.

Vymeniť posteľnú bielizeň. Naozaj nechceš vedieť, koľko baktérií a roztočov žije s tebou na matraci a posteľnej bielizni (ak máš silný žalúdok, vygoogli si to). Práve preto by si mali každé dva týždne bezpodmienečne posteľnú bielizeň vymeniť. Je to ošemetná zručnosť, ale zvládneš ju hravo. Mimochodom – je niečo lepšie ako spať v čistej a voňavej bielizni?

Vymaľovať miestnosť. Nemôžeš platiť druhým ľuďom, aby robili niektoré veci stále za teba. Je to náročnejšia úloha, ale zvládnuť umenie maľovania a hovoriť si „túto izbu som vymaľoval ja“ zakaždým, keď do nej vôjdeš, ťa nikdy neomrzí.

Zložiť nábytok. Áno, pokyny v návode sú takmer vždy zbytočné, hlavne ak ich potrebuješ až vtedy, keď zistíš, že niečo na zostavenom nábytku nesedí. Áno, môže to trvať hodiny. Skladanie nábytku je však modernou životnou zručnosťou, ktorá dokazuje, že si schopný metodicky postupovať presne podľa pokynov. Pocit úspechu, ktorý získaš tým, že budeš môcť používať vlastnoručne zložený nábytok, tiež stojí za tú námahu.

Namiešať aspoň jeden drink. Studená dvanástka je jedným z základných potešení v živote, ale niekedy proste potrebuješ niečo trochu silnejšie. Odporúčam začať tým, že sa naučíš, ako namiešať Negroni alebo Old Fashioned, kým vyskúšaš namiešať Manhattan.

Manhattan cocktail

Udržať rastliny nažive. Toto je dôležité. Vybehni do záhradníctva, kúp si nejaké izbové rastliny, zisti ako sa o ne starať a potom postupuj podľa týchto pokynov. Umiestni ich ďalej od radiátorov, ak je pôda suchá, zalej ich vodou a dopraj im slnečné svetlo. A občas nezabudni aj prihnojiť, aby mali dostatok živín.

Vo vzťahu

Počúvať. Máš dve uši a jedny ústa. Nikdy na to nezabudni! Počúvanie je jednou z najdôležitejších zručností v zozname a prvou, ktorú by si mal ovládať pred všetkým ostatným. Sústreď sa na to, čo ti hovorí partnerka.

Masírovať. Postačí jednoduchá masáž krku a ramien, ale mal by si sa naučiť, ako to robiť správne. Aj keď to znamená iba nasledovať spätnú väzbu od svojho partnera.

Uvariť partnerovi jedlo. Toto sa líši od schopnosti uvariť originálne jedlo. Musíš vedieť pripraviť aspoň jedno jedlo, ktoré má tvoja partnerka skutočne rada, a mali by si ho vedieť uvariť dokonale lahodné. Každý má občas zlý deň a každý potrebuje, aby ho niekto povzbudil, keď ten deň príde.

Kúpiť kvety. Nemusia byť iba pre partnerku – môžu byť pre kolegyňu, svokru, mamu – ale musíš to vedieť urobiť správne. Kvety pri vstupe do hypermarketu sú symbolom úplnej tragédie a treba sa im za každú cenu vyhnúť. Zisti preferencie osoby, ktorej ideš kvety darovať. Alebo požiadaj dobrého kvetinára o odporúčania, čo aktuálne trendy.

Pozvať niekoho na rande. Vedieť to, je dôležitejšie ako kedykoľvek predtým. Pravidlá boli vždy rovnaké. Odhadnúť situáciu, prečítať reč tela a byť zdvorilý a očarujúci. Zoznamovacie aplikácie síce odstraňujú sociálnu úzkosť, ale pre ľudskejší prístup skús niekoho pozvať na rande osobne (a uvidíš ako zalapá po dychu).

Pohádať sa a ospravedlniť sa. Ak si vo vzťahu a nikdy ste sa nehádali, jeden z vás s veľkou pravdepodobnosťou niečo potláča. Aj v tropickom raji je treba búrku, aby sa vyčistili vzduch. Argumenty môžu byť dobré, pokiaľ ich však nevyužiješ ako príležitosť byť svojimi komentármi príliš osobný, za čo sa neskôr ospravedlníš, aby ste mohli bez hnevu pokračovať ďalej a hlavne sa z toho poučili. Sú neoddeliteľnou súčasťou života, ich schopnosťou je správne vás navigovať.

Pamätať si dôležité dátumy. Zaobstaraj si diár alebo použi kalendár v telefóne. Akonáhle budeš počuť, že tvoja partnerka hovorí o dôležitom dátume, ihneď si to zaznamenaj. Je to také ľahké. Navyše ti to v budúcnosti ušetrí veľa ťažkostí (a hádok).

Čítať reč tela. Dôležité. Veľmi dôležité. Zisti, kedy sa tvoja partnerka hnevá; nauč sa, kedy jej dať priestor. Nauč sa čítať jej výraz tvár a postoj. Táto schopnosť čítať situáciu sa mimoriadne dobre premieta do všetkých oblastí života vrátane podnikania.

Kúpiť darček. Zapíš si preferencie do poznámok v telefóne a keď príde čas, budeš veľkolepý. Vždy existujú indície, stačí ich zozbierať a venovať im čas. Nezistíš, čo si myslí, že by sa jej páčilo, ak by si celý čas nezbieral omrvinky.

Ako muž

Podať ruku. Pevný stisk, očný kontakt, sekundu alebo dve podržať, nie viac. Ak si už videl teátro Donalda Trumpa, urob presný opak.

Šoférovať. Tak to je. Parkuj správne a bezpečne, vyhni sa zúreniu na cestách a nenechávaj pasažierov vzadu držať sa akoby šlo o život.

Základnú údržbu vozidla. Mali by ste vedieť, kam všetky tekutiny patria a kedy ich doplniť. Mal by si vedieť, ako vymeniť pneumatiku, a mali by si vedieť, čo sa nachádza pod kapotou. Všetko ostatné pokojne nechaj na profesionálov.

Biť sa. To je skutočne dôležité. Ak dôjde k situácii, kedy sa musíš postaviť za seba, musíš to zvládnuť. Bude najlepšie, keď dokážeš ochrániť sám seba a v prípade potreby ochrániť aj iných.

Dať prvú pomoc a ovládať Heimlichov manéver. Rozhodujúce. Nikdy nevieš, kedy to budeš potrebovať. Niekomu môžeš zachrániť život.

Založiť (a uhasiť) oheň. Každé leto, či už je to v parku, záhrade alebo v kempe, sa stane to isté: „alfa samec“ sa pokúsi zapáliť oheň, a ten istý „alfa samec“ tragicky zlyhá. Nauč sa zakladať oheň v rôznych podmienkach, ale nauč sa ho aj bezpečne uhasiť.

Vyjednávať. Bez ohľadu na to, či je to v práci, zaistenie lepšej ponuky alebo zvládanie situácií doma, schopnosť vyjednávať je základnou zručnosťou, ktorá je potrebná takmer v každom aspekte života. Existuje veľa kníh ktoré sa venujú práve tejto téme – napríklad Vyjednávaj ako agent FBI, ktorú napísal Thorsten Hofmann.

Mať kondičku. Byť v dobrej kondícii je kľúčom k dobrým výsledkom prakticky vo všetkom, čo robíš. Nauč sa, ako sa udržiavať v dokonalej forme, pretože iba primeraná úroveň tvojej fyzickej zdatnosti ti umožní užívať si každodenný životný štýl naplno.

Predniesť prejav. Príde okamih, kedy to bude nevyhnutné – či už je to na svadbe, pohrebe, výročí alebo tvojich vlastných narodeninách. Dobre sa priprav, buď úprimný a otvorený.

Požiadať o zvýšenie platu. Vieš, či tvrdo pracuješ alebo nie, a vieš, či to tvoj šéf využíva. Priprav sa, postav sa, polož otázku a žni plody svojej snahy.

Podporovať ženy. V dobe rozdielov v odmeňovaní žien a mužov si musíš ísť svoje. Pozorne načúvaj. Počúvaj, čo hovoria ženy, nehovor o nich, nezaobchádzaj s nimi inak ako s mužmi v práci a prejavuj im empatiu. Prejdeš dlhú cestu.

Ako otec

Vymeniť plienku. Toto sa nedá nijako obísť. Musíš to urobiť pre pohodlie svojho dieťaťa a pre váš vzťah. Asi tak po prvých 10 prebaleniach budeš pripravený na akékoľvek prekvapenie, ktoré na teba čaká. Dôveruj nám.

Uspať dieťa. Potrebuješ stratégiu. Bude to chcieť niekoľko pokusov a omylov, ale ak to znamená získať ďalších 15 minút, bude to stáť za to.

Podarilo sa, spinká 😎

Grilovať. Pokiaľ ide o konkurenciu s inými otcami, nie je nič divokejšie ako grilovanie. Vieš dobre, že ak si hostiteľ, iný otec príde a pokúsi sa ťa vyskúšať z techniky prípravy chrumkavej kožky či techniky údenia. Zabezpeč si nástroje, osvoj si triky, spoznaj čas potrebný na prípravu a celé to vylaď k dokonalosti.

Zdroje:

[1] Davey Brett – Personal Growth: 40 Life Skills All Modern Men Should Master > https://www.apetogentleman.com/modern-life-skills-men/

[2] The Importance of Physical Fitness > https://www.mana.md/the-importance-of-physical-fitness/