Dobre vedieť

Moderné dámske teplákové súpravy už dávno nevyzerajú ako z 90. rokov

Moderné dámske teplákové súpravy

Moderné dámske teplákové súpravy sú pohodlným doplnkom aj módnym kúskom, a to nielen ak hovoríme pre ich využitie na šport a voľnočasové aktivity. Táto alternatíva dnes veľmi moderných legín (ktoré sú mimochodom všeobecne považované za spodnú bielizeň) v kombinácii s tričkom už nemusí vyzerať ako keby sa jej nositeľka práve preniesla z deväťdesiatok.

Teplákové súpravy sú dnes dizajnovými outfitmi, ktoré si na seba môžete zobrať kľudne aj do mesta. Na nákupoch, v kine ani trebárs v galérii nepôjde aspoň v prípade dám o faux pas, lebo móda pre ženy je dnes uvoľnenejšia než pred rokmi a naopak je vhodná určitá pestrosť namiesto uniformity. Aj keď vo všetkom samozrejme nájdeme určité vzorce prenesené z minulosti.

Počiatky histórie teplákových súprav

Najdôležitejším obdobím histórie teplákových súprav boli šesťdesiate a sedemdesiate roky, kedy prvý raz došlo k ich presunu mimo športoviská. V 70. rokoch boli populárne materiály ako bavlna, froté a polyester alebo ich kombinácie, neskôr sa objavil aj velúr. Tepláky ako športové oblečenie boli módne už aj začiatkom 80. rokov. Potom až do konca deväťdesiatok išli trochu mimo hlavný prúd. V medzičase ich nahradili šušťákové súpravy, ktoré sú doteraz obľúbené na „retro“ večierkoch. Ale z času na čas sa takisto dostanú aj medzi legitímny mestský odev.

Moderné dámske teplákové súpravy však v dnešnej dobe hrajú dôležitejšiu úlohu, lebo sú pohodlnejšie. A povedzme si otvorene – ľahšie sa perú aj sušia. Zároveň v mestskej „premávke“ pôsobia prirodzenejšie a to predovšetkým na ženách, u ktorých dokážu zvýrazniť prednosti postavy, ale zase nie až tak vulgárne ako zmieňované legíny.

Ikonou sú dodnes teplákové súpravy istej značky s troma prúžkami, ktoré vznikli už koncom 60. rokov a v 90. rokoch boli po niekoľkých dekádach opäť na vrchole. Zatiaľčo zo začiatku išlo len o čisto športový odev, pri následnom comebacku sa „teplákovky“ s tromi prúžkami objavili aj na uliciach. Dodnes ide o akúsi „uniformu“ hlavne mladých chalanov z východnej Európy, čo pôvodnú myšlienku trocha sprofanovalo a po vzniku sociálnych sietí sa stereotypné fotky čupiacich chlapcov v čierno-bielych a červeno-bielych teplákových súpravách stali neodmysliteľnou súčasťou „memes“ známych ako „squatting Slavs“.

Bordová dámska tepláková súprava JERINO UY0425

Teplákové súpravy po roku 2000

Na prelome prvej a druhej dekády nového milénia boli teplákové súpravy aj v hľadáčiku módnych návrhárov pohybujúcich sa v haute couture. Súviselo to s ich spojením s olympijskými tímami rôznych krajín na športových podujatiach v tej dobe. Práve vtedy sa možno čiastočne nezávisle na tomto trende v anglosaskom prostredí vžil aj pojem „athleisure“ (zo slov athletics a leisure). Ten v sebe spájal odevné prvky športovej a mestskej módy. V strednej a východnej Európe bol tento štýl nanešťastie opäť trochu prekombinovaný. A v našich mestách začala vo veľkom nosiť takmer vysokohorská výbava, do spoločnosti absolútne nevhodná.

Pre nás je však dôležitý návrat teplákových súprav v posledných rokoch. Ako už bolo povedané, ide o pohodlné riešenie „casual“ oblečenia do mesta, ale aj na cestovanie. Hodiny v aute, lietadle či autobuse totiž nemusíte len pretrpieť. Moderné dámske teplákové súpravy vás môžu zachrániť aj vo chvíľach, keď potrebujete vybehnúť len pre niečo do obchodu. Predtým totiž nemusíte riešiť, či vám sedia farebné kombinácie, pretože vŕšok aj spodok teplákov už stačí zladiť iba s topánkami. A tu bielou farbou nič nepokazíte. Inšpirujte sa v našom online obchode v kategórii Dámske teplákové súpravy.

Moderné dámske teplákové súpravy nosia aj známe osobnosti

Za obľubou luxusných dámskych teplákových súprav stoja aj niektoré celebrity a „influencerky“, ktorým stačí dať na sociálnu sieť len jedinú fotku v nejakom oblečení, prípadne sa v ňom prejsť po ulici a nechať sa vyfotiť bulvárnymi fotografmi, a o niekoľko dní neskôr je daný model vypredaný. Akokoľvek to v mnohých prípadoch môže byť hlavne kvôli osobe danej celebrity, viacúčelové moderné dámske teplákové súpravy sú obľúbené dlhodobo a od príspevkov na „internetoch“ tak závisí už len konkrétny model a farba odevu.

Týmito parametrami sa vy našťastie nemusíte obmedzovať. Originálne môžete vyzerať aj napriek tomu (alebo práve vtedy), že sa štýlom hviezd až toľko riadiť nebudete. Veď predsa máte svoju obľúbenú farbu a samotný strih už vám prosto musí „udrieť do očí“. Preto si aj z našej ponuky môžete vybrať presne ten model, ktorý vám bude najviac sedieť.

A na záver ešte jedna perlička – okrem „čupiacich Slovanov“ sú teplákové súpravy spájané aj s hudobným štýlom grime. Grime vznikol na prelome storočia vo Veľkej Británii. Napriek tomu niektorí známejší interpreti tohto žánru teplákovú módu za svoju nikdy neprijali a podľa ich slov sa s ňou nestotožnili. Čo je možno o dôvod viac uvažovať nad kúpou teplákovej súpravy. Neobmedzujte sa ani hudobným štýlom, ani ničím iným. Prosto sa môžete zamerať iba na svoju intuíciu a vlastný štýl.