Ako na to?, Elegancia

Ako správne vybrať košeľu?

man-916498_1920Do 20-teho storočia plnili košele funkciu bielizne, pretože boli ukryté pod inými druhmi oblečenia. Okrem goliera a manžiet boli prakticky neviditeľné. Tento kus pánskeho oblečenia mal úspech až koncom dvadsiateho storočia, kedy sa do popredia dostal zapínací golierik. Všeobecne sú košele dôležitým kusom každodenného ako aj formálneho pánskeho oblečenia.

Pánska košeľa  je druhom oblečenia, ktorý nikdy nevyjde z módy a dlhé roky si práve biela košeľa  držala prvenstvo v móde a to vďaka svojej univerzálnosti. V súčasnosti  sa návrhári snažia prezentovať modely vytvorené z rôznych materiálov , v tých najodvážnejších farbách a vzoroch.  Práve takéto typy majú byť pohodlné a vyjadrovať osobnosť  každého muža.  Skôr než sa rozhodnete kúpiť košeľu, mali by ste vedieť niekoľko jednoduchých pravidiel, ktorými by ste sa mali riadiť pri jej výbere.

Strih

Rozoznávame 3 základné strihy pánskych košieľ: custom fit, regular fitslim fit. Košeľa custom fit má štandardný strih, ktorý je vhodný pre každú postavu. Strih regular fit sa vyznačuje jednoduchosťou a je vhodný pre mužov s podsaditejšou stavbou tela. Slim fit je strih, ktorý je zužovaný v oblasti pásu a preto vyzerá najlepšie na štíhlej a atletickej postave. Neodporúča sa pánom, ktorí by chceli schovať väčšie bruško. Existuje aj strih extra slim fit s ešte výraznejším zúžením.

Typ goliera

Spolu s manžetami bol golier v minulosti jedinou tie-1140460viditeľnou časťou košele. Vtedy sa uprednostňovali plisované alebo vyšívané golieriky. V súčasnosti rozoznávame 5 typov golierov.  Jednoduchý (Kent), ktorý je vhodný na každú príležitosť. Viac formálnejší je taliansky golier, ktorého okraje sú od seba ďalej ako pri jednoduchom golieri. Zalomený golier  je vhodný na výnimočné príležitosti, kde sa vyžaduje smoking alebo frak. Najmenej formálnym typom goliera je takzvaný button down, ktorého konce sú pripnuté gombíkmi ku košeli. Košele s týmto golierom by sa nemali obliekať na slávnostné príležitosti ako napr. svadba. Posledným typom je stojací golierik. Má formálny charakter, pričom je dôležité vedieť, že do takéhoto golierika neuväzujeme kravatu ani motýlik.

mancornas-877938_1920Manžety

Rozoznávame 2 typy manžiet: jednoduchédvojité. Jednoduché manžety sa zapínajú prostredníctvom klasických gombíkov a sú menej formálne. Na oficiálnejšie príležitosti sa vyžadujú manžety dvojité so zapínaním na manžetové gombíky. Neoddeliteľnou súčasťou košele s manžetami je kravata či motýlik.

Veľkosť

Pri výbere košele pre seba nezabúdajte na rozmer, shirts-610170_1920ktorý je veľmi dôležitý. V prvom rade je veľmi významná veľkosť goliera, ktorá by mala zodpovedať obvodu krku (meraného v centimetroch) plus šírky jedného alebo dvoch prstov. Dĺžka košele by mala byť taká aby ju bolo možné zapnúť do nohavíc. Rukáv je vyhovujúci vtedy ak dĺžka manžety presahuje sako o 1,5cm. Pri dodržaní vyššie uvedených pravidiel, budete vždy vhodne oblečení. Nezabudnite, že vhodne zvolená košeľa je schopná maskovať nedokonalosti a zároveň zdôrazní prednosti Vašej postavy!