Oblečenie

Sako- ako ho správne nosiť

sakoDnes sú v móde športovo-elegantné saká, ktoré sú vyrobené z rôznych materiálov a v rôznych farbách. To, aký materiál alebo farbu si vyberiete nie je až aké podstatné ako to, že málo kto vie, ako sa také sako správne nosí. Pri nosení saka dbajte na správne zapínanie gombíkov. Ak má sako dva gombíky, zapíname vždy iba vrchný gombík. Málo mužov vie, že ten spodný je iba ako estetický doplnok a preto je stále rozopnutý. Dôvod prečo tento gombík nezapínať je ten, že ak si spodný gombík zapneme, bude nám deformovať strih saká a tým aj celý náš výzor. Veľmi dôležitú úlohu zohrávajú aj vrecká. Ide skôr iba o dekoratívny doplnok a preto sú vždy prázdne. Ďalším pravidlom je, že ak si muž sadne gombíky si rozopne. Nezabúdame ani na košeľu. Ak si pod sako oblečiete práve košeľu mala by mať dlhý rukáv, ktorý prečnieva s pod saka približne 1-2 cm. To isté platí pre rukáv svetra alebo nátelníka.

 

Sako- športové alebo elegantné?

ako2Až v prvej polovici 20. storočia sa začalo nosiť oblečenie zodpovedajúce „v závislosti na okolnostiach.“ Delilo sa na domáce oblečenie a na oblečenie, ktoré sa hodilo na slávnostné príležitosti. Každý gentleman mal iné oblečenie, ktoré nosil na lov, pri statku, do mesta a oblečenie, ktoré bolo  elegantné. Už vtedy sa tvorili prísne pravidlá v obliekaní, čo sa kde a za akých okolnosti hodí. Móda sa stále vyvíja a umožňuje koncesie, ktoré v minulom storočí boli nepredstaviteľné a nemožné. Niektoré zásady, však zostal nezmenené.

Kombinovať elegantné saká  s menej formálnym oblečením, ako sú džínsy, tričko, nátelník alebo so svetrom je veľmi riskantné a zväčša to končí módnym faux pas . Ideálne pre každodenný styling je športové sako. Adjektívum „šport“, ktorý sa používa pri oblečení je trocha zavádzajúce. Bolo by vhodnejšie používať slová ako neformálne alebo aktuálne (zmena oproti minulosti). Takto označené oblečenie je vhodné na každodenné nosenie. Prívlastok „športové“ sako nám skôr zvýrazňuje pohodlnosť nosenia tohto tipu oblečenia.

Doplňte si šatník aspoň jedným sakom, ktoré určite využijete!