Ako na to?

Ako prať oblečenie

Každá šikovná žena či muž perie oblečenie podľa skúseností. No pokiaľ ste v tomto smere nováčikovia, tak by ste mali vedieť niekoľko podstatných vecí pred spustením práčky.

Rozdiel v praní sa líši od odevu, ktorý idete prať. Je rozdiel medzi funkčným oblečením, napríklad outdoorovými nohavicami, a košeľou či bundou. V tomto článku si povieme ako prať bundy, mikiny a košele. Outdoorové oblečenie, ktoré musíme prať tak,  aby sa nestratila jeho funkčnosť, napríklad nepremokavosť, si povieme nabudúce.

 

Košele

košelaMetód ako prať košele je niekoľko. Pedanti tvrdia, že pri praní košieľ je potrebné ju prevrátiť naruby, pozapínať a golier vydvihnúť. Samozrejme pri tejto rade by sme mali hlavne poslúchnuť dvihnutie goliera a pokiaľ má golier výstuhu, tak ju vybrať.  Pokiaľ máte manžetovú košeľu, tak manžety taktiež vyrovnajte.

Teplota prania košele závisí od materiálu. Každé oblečenie má visačku, kde sú symboly jej ošetrovania. Pri týchto symboloch nájdete aj položku označujúcu pri koľkých stupňoch prať danú košeľu.  Napríklad čistá bavlna pri 40 °C.

Práčku nikdy nenapĺňajte doplna, vždy tam nechávajte priestor na pohyb praných vecí a voľte Šetriaci program. Napríklad pri žmýkaní, aby nedošlo k poškodeniu košele.

 

 

 

Mikiny

mikinaMikina sa z týchto troch oblečení perie najjednoduchšie.  Mikiny sú väčšinou vyrábané z bavlny a polyesteru. To v akej teplote je potrebné prať mikinu nájdete taktiež na štítku oblečenia. No pokiaľ ste si ho odstrihli, lebo vás nepríjemne “hrýzol” , tak nezabúdajte, že polyester je citlivý na vysoké teploty, a preto teplota pri praní je nižšia.  Na to isté netreba zabúdať pri žehlení. Pokiaľ nechcete mať lesk na oblečení. Odporúčame žehliť naruby.

 

 

 

 

 

 

Bundy

bundaU nás si viete zakúpiť bundy kožené, zimné a prechodové. Každý z týchto druhov sa perie ináč. Nezabúdajte aj pri tomto oblečení treba hlavne poslúchať štítok na oblečení, ktorý má presne stanové symboly, ako ošetrovať oblečenie. Zo skúseností vieme, že kožené bundy je dobré čistiť v čistiarni, kde vedia čistiť parou. Pokiaľ to nie je pravá koža, viete si ju vyprať aj doma Šetrným programom a obrátením naruby. No pokiaľ si nieste istý, odporúčame čistiareň.

 

 

 

 

 

 

Nakoniec ešte hlavné upozornenia:

  • Trieďte bielizeň na bielu, farebnú a tmavú.
  • Nenapĺňajte vašu práčku doplna. Menej je niekedy viac.
  • Vyberajte prací prostriedok s rozumom.
  • Dávkovanie pracích prostriedkov má svoje opodstatnenie.
  • Voľby programu nie sú na parádu. Oboznámte sa, ktorý program je na akú bielizeň najvhodnejší.

 8