Oblečenie

Pánske tričká – štýlové kúsky v pánskom šatníku

K pánskej móde patria neodmysliteľne pánske tričká. Aj keď kedysi boli tričká spájané so športovým, pracovným či domácim oblečením, dnes už sa nosia prakticky kdekoľvek a kombinujú sa aj s elegantnými kúskami oblečenia ako sú pánske saká a nohavice.

Kedy sa objavili pánske tričká

Prvé pánske tričká sa začali šiť pre amerických vojakov, ktorí bojovali v prvej svetovej vojne a pre svoje účely potrebovali niečo praktickejšie než košele. Tričká si jednoducho prehodili cez hlavu a nemuseli strácať čas zapínaním gombíkov.

Nový druh odevu pre nich šila spoločnosť Hanes Knitting Company. A ako už to býva, niečo, čo pôvodne slúžilo pre vojakov, si nakoniec obľúbili aj civilisti.

Už v tej dobe sa tričkám v angličtine začalo hovoriť T-shirt, kedy sa ku slovu „shirt“ (košeľa) iba pridalo písmeno T. To vyjadruje jednoduchý tvar strihu, ktorý nahradil zložitejšie a menej praktické strihy košieľ a ďalších druhov oblečenia.

Klasika, ktorá nikdy nevyjde z módy

Jednofarebné, jednoduché pánske tričko je jedným z univerzálnych kúskov, ktoré bude stále v móde a preto vám v šatníku nesmie chýbať. Pokiaľ ide o farbu tak stavte na klasiku bielu, čiernu, sivú či modrú. Takéto tričko sa dobre kombinuje s džínsami a koženou bundou, ale aj nohavicami a casual sakom.

Jedno jednoduché tričko poslúži ako základňa mnohých outfitov. Ak máte nižšiu postavu vyberte si jednoduché tričko s výstrihom do V, ktorý opticky predlžuje krk.

Jednofarebné pánske tričká nosili najskôr ikony ako Marlon Brando, Jean-Paul Belmondo, James Dean alebo Elvis Presley. Neskôr od nich túto módu prevzala veľká časť Američanov a od nich už tento fenomén putoval do celého sveta.

Vyjadrite svoj štýl potlačou

Aj keď tričká bez nápisov sú bezpečnou voľbou, v štýlovom pánskom šatníku by nemali chýbať tričká so zaujímavou potlačou. Tričko s potlačou sa viac hodí na menej formálne príležitosti ako je nakupovanie, prechádzka mestom či grilovanie s priateľmi. Je ideálne na letné obdobie, kedy žiarivé farby pekne vyniknú v slnečných lúčoch.

Môžete ich nosiť s džínsovými kraťasami či teplákovými šortkami. Veľký pozor si však treba dávať na anglické nápisy, ktorým nerozumiete, aby sa vám nestalo, že prehlasujete niečo s čim nie ste stotožnený alebo sa to k vám nehodí.

Potlač na tričku však pôvodne nevyjadrovala iba značku a nezahŕňala len vtipný obrázok či nápisy. Tričká spočiatku slúžili aj ako plagáty či nástroj politickej propagandy. Zaujímavé je, že potlačiť jednofarebné tričko niekoho napadlo až niekoľko desaťročí po vzniku prvého trička, konkrétne vo 40. rokoch 20. storočia.

Pánske tričká s dlhým rukávom

Ideálne oblečenie na prechodné obdobie keď je vonku príliš teplo na mikinu a príliš zima na tričko je pánske tričko s dlhým rukávom. Pre väčšinu mužov je veľmi vhodný strih trička slim fit, ktorý pekne obopne postavu a zdôrazní jej prednosti.

Navyše tričká vyrobené z prírodnej bavlny sú veľmi príjemné na každodenné nosenie. Dobre sa nosia ako súčasť ležérneho, športového, ale aj elegantného štýlu.

Polo tričká s golierom

Istým prechodom medzi tričkami a košeľami sú polo tričká, ktoré sú často spájané napríklad s golfom či tenisom. Napriek tomu – ako už napovedá ich názov – sa pôvodne používali pre iný šport, a to pre pólo. Tento jazdecký šport bol už v druhej polovici 19. storočia populárny v Indii, kde sa polo tričká začali využívať najskôr.

Konkrétne to bolo v roku 1859. Vo Veľkej Británii sa polo tričká v pólu presadili prekvapivo až vo 20. rokoch 20. storočia.

Tento druh tričiek je typický svojim golierom a dvomi či tromi gombíkmi na jeho prednej strane. Už na prvý pohľad pôsobí elegantne, a tak si ho okrem športovcov obľúbili aj napríklad manažéri a riaditelia firiem.

Polo tričká mimochodom vyzerajú dobre aj na ženách, ale to už je mimo rozsah tohto článku. Každopádne tričká s golierom sú v biznise neoddeliteľnou súčasťou tzv. smart casual štýlu. Ten v sebe kombinuje eleganciu a pohodlie nositeľa, ktorý s ním pôsobí uvoľnene. Smart casual sa nehodí na formálne schôdzky, ale všade inde áno.

Tričko a sako? Prečo nie?

A keď už hovoríme o smart casual, rozhodne by sme nemali zabúdať na čoraz obľúbenejšiu kombináciu tričká a saká. Áno, priamo k obleku sa tričko úplne nehodí, aj keď ako „spodná bielizeň“ pod košeľu je v bielej farbe akceptovateľné.

Ale keď najmä jednofarebné tričká skombinujete so sakom, chino nohavicami a teniskami, budete na neformálnom stretnutí s klientmi alebo obchodnými partnermi pôsobiť skvelo. Okrem toho nemusíte ráno, keď sa ponáhľate do práce, tráviť drahocenné minúty žehlením košele.

Tričko na šport by malo byť bavlnené

No a nakoniec sa pozrime na základné určenie tričiek, ktoré možno mnohým z vás napadlo ako prvé. A tým je športová aktivita. Či už mierite do posilňovne, chystáte sa behať v blízkom lesoparku alebo máte v pláne len zopár klikov a drepov doma v obývačke, je tričko asi najpraktickejšou voľbou, ako obliecť hornú časť svojho tela. Ak teda neplánujete športovať „hore bez“.

Tričká na šport by mali byť vyrobené z bavlny, aspoň z prevažnej časti. Bavlna sa dobre nosí, na rozdiel od mnohých umelých materiálov výborne odvádza vlhkosť od tela a pôsobí prirodzene. Okrem toho vo vyššej gramáži aj veľa vydrží.

Samozrejme, že existujú aj syntetické riešenia, ktoré bavlnu dokážu dosť dobre imitovať, no klasika je prosto klasika.

Či už si pre šport vyberiete jednofarebné tričko alebo model s potlačou, ktorá bude vyjadrovať vašu osobnosť či stanovisko, budete sa v tomto základnom prvku pánskeho šatníku cítiť vždy ako vo svojej koži.