Oblečenie

Nielen pri pánskych jarných bundách platí: buď trendy

pánske prechodné bundy

Keď sa nabudúce budeš pozerať do svojej skrine, polož si otázku, ktorú si väčšinou kladú skôr ženy: mám čo na seba? Táto otázka rezonuje najmä teraz, s očakávaným príchodom jari. A nové ročné obdobie spravidla znamená príležitosť k prehodnoteniu aktuálneho obsahu každého šatníka. Na dôležitú jarnú výbavu – pánske jarné bundy sa teraz pozrieme podrobnejšie.

Čo všetko by mala spĺňať jarná bunda

Dobré pánske prechodné bundy by mali spĺňať viacero vlastností, ktoré z nej v zásade robia to, čím je, teda jarnou bundou.

Po prvé by mala byť ľahká. Áno, je pravda, že prvé jarné dni zvyknú byť ešte stále celkom chladné – ale keď je vám v jarnej bunde zima, znamená to, že ešte nie je čas vyťahovať jarnú bundu.

V priebehu marca však začnú pribúdať dni, kedy budeme pánske zimné bundy nahrádzať ich jarnou alternatívou čoraz častejšie. Ľahkosť v kombinácii s dostatočnou, ale nie príliš hrubou izoláciou zabezpečí, že sa ti v jarnej bunde bude dobre dýchať a bude ti v nej príjemne. Teda ani príliš teplo, ani príliš zima.

Po druhé by mala byť aspoň do istej miery vodeodolná. Predovšetkým apríl je v našich podmienkach nevypočitateľný mesiac, kedy môže začať pršať, ani nebudeš vedieť ako (a z čoho).

No vlhký chlad je oveľa horší ako ten suchý. Práve z neho totiž vznikajú sezónne respiračné ochorenia, a tým sa vhodným oblečením môžeme vyhnúť. Májové dáždniky sú už síce fajn a často pomerne teplé, ale aj tak nie je dobré chodiť v premoknutom oblečení.

A nakoniec po tretie – jarná bunda by mala byť relatívne nadčasová. Je treba odhadnúť, ktoré trendy majú dlhodobejší potenciál a na ktoré sa budúci rok zabudne. Vodítkom by mohli byť opakujúce sa dizajnové prvky z predchádzajúcich rokov, ktoré nestarnú a ktoré by si si na seba pokojne obliekol ešte aj tento rok. To dá rozum, že keď už za niečo utrácaš svoje ťažko zarobené peniaze, chceš, aby ti to vydržalo čo najdlhšie.

Aké modely dnes frčia

Asi na tom teda nebude nič prekvapujúce, keď si povieme, že táto jar ponesie nádych návratu ku koreňom. Aj keď je jasné, že niektoré tieto korene nie sú naše, ale skôr západné. Napríklad o bundách typu Harrington naši dedkovia v 50. a 60. rokoch 20. storočia mohli iba snívať.

To isté sa týka našich otcov a rifľových búnd z 80. rokov. No my už máme výber oveľa väčší a vďaka tomu sa aj na jar môžeme obliecť, ako len chceme. Ako to ale urobiť, aby nás príliš veľká možnosť voľby naopak neparalyzovala?

Povedzme si niečo k jednotlivým typom búnd. A potom sa už azda ľahšie rozhodneš.

Rifľové bundy

Rifľové bundy – v angličtine denim – sú kúsky, ktoré rozoznáme na prvý pohľad. A to vďaka ich typickému materiálu, ktorý je spravidla modrej farby. Síce úplne nespĺňajú druhú spomínanú podmienku, teda vodeodolnosť, ale aj tak by sa nám v šatníku mala aspoň jedna určite nachádzať.

V dňoch, kedy práve nehlásia dažde alebo máme k dispozícii priestor, kam sa schovať, je rifľová bunda ideálna. Chráni proti posledným zvyškom chladu, ale ak nebudeš zrovna utekať, ani sa v nej nespotíš. A okrem toho je dosť štýlová.

V ponuke rifľových búnd si v našom e-shope vyberie azda úplne každý. Niektoré modely u nás dokonca nájdeš aj s kožušinou, ktorý sa po rokoch opäť vracia do módy. Okrem rôznych odtieňov modrej ťa môže zaujať aj tmavosivá alebo čierna.

Aj keď v 80. rokoch bola mládež oblečená v džínsoch skôr na okraji spoločnosti, vznikla rifľová bunda už o takmer sto rokov skôr, teda koncom 19. storočia. V socialistickom Československu tak nešlo o nejaký čerstvý módny výstrelok, ale o návrat ku koreňom… aj keď opäť nie tak celkom k tým našim.

Bombery

História bomber tiež siaha niekoľko desaťročí do minulosti, aj keď nie toľko ako pri rifľových bundách. Bombera je v podstate pôvodne zimná bunda, akurát zbavená časti izolácie.

To znamená, že je oveľa ľahšia, skladnejšia a praktickejšia. Rovnako dnešné bombery už dávno nevyzerajú ako vrece na zemiaky, ale sú oveľa štýlovejšie.

Veľkou výhodou bomber je práve fakt, že sú skladné. Čo znamená, že si ju ráno, kedy býva chladnejšie, oblečieš na seba, a ako je v priebehu dňa stále teplejšie, môžeš bundu odložiť. Potom ani v takom batohu nebude zaberať priveľa miesta.

A tipy? V tejto kategórii môžeme vybrať napríklad minimalistický jednofarebný model (v rôznych farbách) či peknú bundu s prúžkami na okrajoch.

Prešívané bundy

Mužov s prešívanými bundami stretávame aj na našich uliciach čoraz častejšie. Je to aj tým, že prešívané bundy sa dlhodobo držia v kurze a teda si ich muži nemusia v šatníku každoročne obnovovať.

História prešívaných búnd siaha do Anglicka 60. rokov 20. storočia, kedy vznikol prvý model s diamantovým vzorom, no dnešné vzory sú skôr „rovnobežné“. Aj keď tie diamantové ostali v móde dodnes.

Jarné prešívané bundy sú v porovnaní s tými zimnými opäť oveľa ľahšie a aj tak vyzerajú. Určitú vrstvu izolácie však majú stále, a tak nám v nich na jar nebude zima.

V našom e-shope si opäť môžeš vybrať z ponuky čisto jednofarebných modelov, alebo z vzorovaných kúskov.

Parky

Odľahčené parky môžu byť vhodnou alternatívou pre tých, ktorí sa nedokážu rozhodnúť medzi bundou a kabátom. Práve parka totiž kombinuje pozitíva oboch. Pôvodne išlo o zimnú bundu pre tie najextrémnejšie podmienky.

Pochádza totiž z Kanady, konkrétne od Inuitov, ktorí zvykli vyrábať svoje parky z kože soba polárneho (karibu), prípadne z tuleňa. Také bundy je potom chránili pred veľkou zimou pri love alebo jazde na kajaku. Vďaka vrstve rybieho oleja boli prvé parky aj vodeodolné.

V 60. rokoch sa parky stali symbolom subkultúry s názvom Mod, a po prelome tisícročia zase frčali medzi tzv. hipstermi.

Dnešné parky sú veľmi elegantné a typické aj tým, že podľa vzoru svojich eskimáckych predchodcov bývajú vybavené kožušinami, aj keď v dnešnej dobe často skôr umelými.

Čo sa týka farieb, tu sa medze príliš nekladú. Vzhľadom na to, že parky v priebehu rokov príliš nepodliehajú trendom, je voľba konkrétnej farby iba na tebe a tvojich kombinačných schopnostiach. A tak môže byť pre teba dobrou voľbou klasická zelená parka, maskáčová – alebo snáď výrazne svetlo modrá?

Kožené bundy

Aj keď sú dnes kožené bundy možno menej spoločensky akceptovateľné než pred rokmi, pravdou je, že ak si kúpiš kvalitný kúsok, ktorý ti dlho vydrží, rozhodne nemusíš mať výčitky svedomia.

Kožené bundy sú symbolom rebelantstva, ale dnes už majú oveľa viac využití. Ako sme mohli vidieť na príklade inuitskej parky, je koža dostatočne teplá, no v tejto verzii – teda bez vnútornej izolácie – sa hodí viac na jar ako na zimu.

V prípade kožených búnd nájdeš aj v našom portfóliu skôr tradičné farby, teda čiernu a hnedú.

Alternatívou kožených búnd sú bundy z eko kože, teda vlastne umelej kože, ktorá verne imituje vzhľad originálnych kožených výrobkov.

Dbáme na to, aby sme vám v rámci našej ponuky prinášali iba kvalitné kúsky, ktoré ti rovnako ako tie kožené vydržia veľa rokov. Aj vo verzii z eko kože sa snažíme ponúkať skôr farby, ktoré vyzerajú prirodzene a verne imitujú pravú kožu.

A čo by sme ti teda z kožených búnd ponúkli konkrétne? Pozrime sa hlavne na tú ekokožu. Nielen na motorku sa ti bude hodiť táto štýlová tmavozelená kožená bunda, ku ktorej dostaneš odnímateľnú kapucňu.

A čo taká ramoneska, s ktorou isto zaujmeš na každom rockovom koncerte – teda že snáď už túto jar nejaký zažijeme?! V kombinácii s tričkom a džínsami je na jar ideálna.