Oblečenie

Košele a kravaty

Kravaty sú odevným doplnkom hlavne mužov, a preto by nemali chýbať v ich šatníku tak ako aj košele. Nezohrávajú žiadnu praktickú úlohu, sú len estetickým doplnkom. Muži ich radi nosia na rôznych spoločenských akciách, pracovných stretnutiach a rokovaniach. Kravaty vyzdvihujú eleganciu muža.

V dnešnej dobe sa čoraz viac stretávame aj s tzv. „casual“  neformálnymi kravatami, ktoré sú obľúbeným osviežujúcim doplnkom ku košeliam, či už formálnym alebo neformálnym v kombinácii so športovým sakom, nohavicami, či džinsami.

Čo sú to „casual“  kravaty? Sú to kravaty rôznej hrúbky, sú zakončené špičkou alebo rovným koncom a neuväzujú sa natesno.

Ale aby sme nevynechali tzv. formálne elegantné kravaty, popíšeme si zopár spôsobov ako si ich správne uviazať, aby ste, milí muži, pôsobili, čo najdokonalejšie.

Jednoduchý uzol

Jednoduchý uzol, je najbežnejším a najjednoduchším spôsobom viazania kravát, ktorým nič nepokazíte, hodí sa k väčšine kravát a k väčšine golierov. Tento uzol je trojuholníkového tvaru a je predĺžený.

Dvojitý uzol

Tento uzol je hrubší ako jednoduchý uzol. Princípom viazania je, že sa dvakrát hrubší koniec kravaty pretiahne okolo tenšieho konca. Hodí sa k väčšine košiel, golierov a k tenším kravatám.

Windsor uzol

Windsor uzol je širokým, trojuholníkovým a zložitejším uzlom, hodiacim sa najmä na slávnostné príležitosti. Tento uzol musí prekrývať posledný gombík košele a vyhovuje košeliam s roztvoreným golierom.

Polovičný Windsor uzol

Je v podstate Windsor uzol, len je jednoduhším, volnejším uzlom  a hodí sa najmä k tenkým kravatám. Je dobrým doplnkom ku košeliam s klasickým alebo otvoreným golierom.

Malý uzol

Tento uzol je najjednoduchší spôsob viazania kravát, s otočením o 180 °, hodí sa hlavne k širokým kravatám a ku košeliam so zovretým golierom. Nehodí sa ku košeliam s dlhým golierom.

 

6