Dobre vedieť, Elegancia

Ako zladiť opasok so svojím oblečením?

Veľa mužov považuje opasok za nevyhnutný doplnok pánskych nohavíc. Jeho podstata nespočíva len v držaní nohavíc na páse. Dôležitý je správny výber opaska, tak aby zvýrazňoval celkový outfit muža. V tomto článku sa dozviete informácie, ktoré vám pomôžu sa dokonale zladiť.

Výber veľkosti

Dojem aj toho najluxusnejšieho opaska môže skaziť nesprávna dĺžka. V našom e-shope uvádzame dĺžku opaska od začiatku pracky až po prostrednú dierku. Táto dĺžka by mala zodpovedať obvodu pása. Opasok tak vyzerá vkusne a navyše nám vzniká rezerva v podobe ďalších dierok.

Typy opaskov

Elegantný opasok – tento typ opaska ladíme k formálnemu oblečeniu ako napr. oblek, formálne nohavice, nohavice chinos a elegantná košeľa a pod. Za vhodný sa považuje kvalitný kožený opasok hnedej alebo čiernej farby. Vhodná je lesklá aj brúsená koža, ktorú zlaďujeme s topánkami. Pracka by mala byť vcelku, jednoduchá a bez výrazných prvkov. Optimálna šírka elegantného opaska by mala byť 3-3,5cm.

Športový opasok  – za športové (neformálne) opasky sa považujú tie, ktorých šírka je viac ako 4cm a sú vyrobené z kože alebo z iných materiálov. Pracka môže byť celková s výraznými prvkami alebo takzvaný strmeň. V prípade, že majú nohavice koženú výšivku, šírka opaska by ju mala prekryť. Pri neformálnych opaskoch nie je nutné pravidlo ladenia k topánkam.

Ktoré by nemali chýbať v šatníku?

  • Úzky kožený opasok v čiernej/hnedej farbe (v rovnakej farbe ako kožené topánky) – ľahko ladíme k formálnemu oblečeniu- saku, chinos nohaviciam a šortkám z ľahkého materiálu.
  • Kožený opasok so strmeňom – kombinujeme s rifľami a sakom, chinos nohavicami a košeľou, takzvaný casual štýl.
  • Plátený opasok (v rovnakej farbe ako obľúbené tenisky) – ladíme s rifľami a tričkom, svetrom, rifľovou bundou.

Nezabudnite, že o kožený opasok sa treba vedieť starať, potom Vám vydrží veľmi dlho. Nemusíte mať obavu z toho, že opasok vyjde z módy! Opasky tu boli, sú aj budú. Sú neoddeliteľnou súčasťou pánskej módy.