Oblečenie

Zaujímavý príbeh trička

Prvé tričká sa objavili pred viac ako sto rokmi. Na európsky trh ich priniesla firma Hanes Knitting Company. Všetci dobre vieme že, nutnosť je matka vynálezu – tvar trička bol prispôsobený potrebám amerických letcov, ktorý bojovali na európskom fronte počas prvej svetovej vojny. Predtým, piloti nosili oblečenie, ktoré pripomínalo spodnú bielizeň zapínanú na gombíky s dlhými rukávmi, čo nebolo príliš praktické a pohodlné.

Tak vojaci potrebovali  rýchlu zmenu, ktorá bude praktická a pohodlná. Nepohodlnú bielizeň dali „dolu“, zväčšil sa výstrih a dlhé rukávy sa skrátili. Toto oblečenie sa začalo podobať na tvar písmena „T“, tak vznikol názov- tričko (T-shirt z ang.).  Začala sa tak veľká  výroba nového tipu oblečenia, ktorá mala obliecť  12 miliónov vojakov. Myšlienka diverzifikovať tričká podľa grafických nápisov sa objavila pomerne neskoro, až v 40. rokoch dvadsiateho storočia. Tričko malo veľký potenciál, ako prostriedok na vyjadrenie rôznych obsahov. Tričká sa stali neoddeliteľnou súčasťou politickej kampane. Priekopníkom sa stal starosta New Yorku, Thomas Dewey, ktorý v roku 1948 rozdal tričká s nápisom „Dew-It with Dewey“, kde sa pohral so slovíčkami a vznikol tak zábavný slogan. Dejiny sú plné prípadov, kedy tričká slúžili aj ako bannery, plagáty, propaganda protestu, a to aj proti rasizmu, vojny, sociálnej nespravodlivosť, a mnoho ďalších pálčivých otázok.

Prečo je tričko stále populárne?

François Bourcher, autor knihy „The History of Fashion„, uviedol , že tričko je najdemokratickejší outfit, ktorý ľudstvo vynašlo. Móda zmenila farby, strih, štýl nohavice, búnd, šiat , ale tričko ostalo stále rovnaké- „jednoduché, funkčné a s charakterom“ . Aj strieborne plátno, v roku 1951 zvýšilo popularitu trička. Reakcia publika bola okamžitá. Tričko, ktoré nosil legendárny Marlon Brando v „Električka do stanice túžba“ sa v priebehu niekoľkých týždňov po premiére filmu v Spojených štátoch predalo  neuveriteľných 180000000 kusov.  Bavlnené tričko ďalej zvyšovalo svoju popularitu a obľubu aj vďaka menám ako James Dean v titule „Rebel bez príčiny,“ alebo John Wayne, ktorý mal na sebe tričko v každom westerne. Veľký fanúšik tričiek bol aj Elvis Presley, takže každý milovník potom  napodobňoval svoj vzor kráľa rock and rollu.