Oblečenie

Pohodlné oblečenie- tepláková súprava

Do našej ponuky sme pred krátky časom zaradili aj teplákové súpravy. Ale iba málo kto vie kedy a prečo vznikli. Preto sme pátrali po histórii teplákových súprav.

Tepláková súprava JACK DAVIS 75 - granátová 1Prvé teplákové súpravy vznikli koncom 19. storočia. Avšak oblečenie z tej doby nemôžeme porovnávať so súčasnou dobou. Prvé takéto súpravy boli vyrobené pre milovníkov lovu a jazdcov na koni. Boli to krátke nohavice po kolená. Po krátkom čas si toto oblečenie obľúbili aj ženy, čo bolo veľkým prelomom v móde tejto doby, keďže ženy nosili úzke korzety, dlhé šaty a podobne. Tak ako aj iné oblečenie aj teplákové súpravy sa postupom času menili. Veľké zmeny nastali po 2.svetovej vojne, kedy módny návrhári začali navrhovať športové a neformálne oblečenie, ktoré bolo pohodlné a komfortné. V ďalších desaťročiach na svetových mólach sledujeme novinky, akými boli mikiny, tepláky, športové bundy a konečne aj teplákové súpravy.

Teplákové súpravy sa stali súčasťou športového oblečenie v päťdesiatych rokoch minulého storočia. Bolo to obdobie, kedy mladý ľudia začali nosiť tričká so symbolmi svojho obľúbeného tímu. V šesťdesiatych rokoch 20. storočia sa začal presadzovať nový spôsob života spojený s konzumáciou zdravých jedál, starostlivosťou o hygienu tela a mysle a podpore telesnej kultúry. Do módy prišiel šport všetkého druhu: tenis, jogging, aerobik. Ľudia potrebovali komfortné a univerzálne oblečenie, ktoré im pri športe nebude  vadiť a prekážať pri pohyboch. Tým tipom boli tepláky, ktoré sa ľahko prali, nebolo potrebné ich žehliť a ich nosenie bolo veľmi komfortné. Tepláky sa tak stali neoddeliteľnou súčasťou športovcov amatérov ale aj profesionálov.

Jeden z najkrajších módnych trendov minulého storočia bolo prispôsobiť športové oblečenie pre každodenné použitie. Obzvlášť viditeľné to bolo v 80. rokoch, kedy sa začala objavovať  tepláková súprava v školách a na uliciach. A tak sa tepláková súprava presťahovala zo športových hál a telocviční do ulíc a odtiaľto rovno do veľkých obchodov s pánskou ale aj dámskou módou. Každá značka s oblečením, ktorá prezentuje aj športové oblečenie má v ponuke aj teplákové súpravy.

Teplákové súpravy sú v dnešnej dobe oblečením nie len hip-hopu, ale môžeme v nich vidieť aj svetové celebrity v nákupných centrách alebo v parkoch a čoraz častejšie na koncertoch, pri stretnutiach s fanúšikmi alebo novinármi. A čoraz viac sú v kurze aj moderné dámske teplákové súpravy.

Tepláková súprava sa stala neoddeliteľnou súčasťou šatníka muža a ženy. Ich nosenie nám prináša voľnosť a vysoký komfort, a preto by nemala chýbať v žiadnom šatníku.

Pridaj komentár