Oblečenie

Pánske kraťasy sú v lete nutnosť

Pánske kraťasy, alebo tiež pánske šortky, sú vyrobené spravidla z polyesteru a ide o nohavice s dĺžkou nad kolená. Toľko k definícii. V ponuke ich nájdete v rôznych farebných prevedeniach a ak si vyberiete dobre, môžete mať v jedných alebo dvoch kúskoch slušný základ pre kombinovanie rôznych letných outfitov.

Medzi ľuďmi stále panuje všeobecné presvedčenie, že tento typ odevu je vhodný iba pre mladých „používateľov“. Lenže opak je pravdou – a našťastie tento názor si osvojuje čoraz viac ľudí. Najmä neutrálne farby, ako je čierna, sivá či tmavomodrá, sú pri šortkách vhodné aj pre zrelších pánov.

Vďaka širokej ponuke jednoduchých a klasických modelov šortiek existuje veľký priestor pre tvorbu každodenných štylizácií. Už klasickou – ale rozhodne nie obnosenou – kombináciou sú šortky a k nim tričko a tenisky. Tú je možné využiť pre bežné nosenie do mesta, ale aj pre voľnočasové aktivity či šport.

Rifľové kraťasy? Klasika, ale pozor na strih

Jedným z najčastejšie nosených druhov kraťasov sú tie riflové. Bez nich si už mnohí z nás nevedia leto ani predstaviť! Lenže v tomto prípade pozor na strih – voľte iba nohavice, ktoré sú dlhé tesne nad alebo pod kolená.

Krátke kraťasy, ktoré v svojej mladosti preslávil Paľo Habera, nechajme minulosti a dámam. Tým aj dnes naozaj sadnú, ale páni by ich mali mať v svojom šatníku možno len pre retro párty. Rifľové kraťasy môžete kombinovať s tričkami či polokošeľami, na nohy si pokojne obujte tenisky.

Ale tu tiež pozor na jedno faux pas, ktoré spočíva v príliš dlhých ponožkách. Do tenisiek používajte rozhodne len kotníkové. A do sandálov? Do tých si neberte vôbec žiadne ponožky, nech v historkách módneho pekla nemáme podobnú povesť ako bratia Česi.

Teplákové kraťasy zvýraznia športový štýl

Pánske teplákové kraťasy sú pohodlnou alternatívou pre milovníkov športového štýlu. Vďaka voľnejšiemu strihu sú teplákové kraťasy vhodné pre každý typ postavy, dokonca aj pre tých pánov, ktorí sú trochu priestorovo výraznejší.

Vďaka šnúrke na páse, ktorá býva ich súčasťou, si môžete veľkosť prispôsobiť svojim potrebám. Teplákové kraťasy môžete bežne nosiť na doma, prípadne v nich športovať a vykonávať voľnočasové aktivity. Vďaka pohodlnému strihu budete mať maximum voľnosti pohybu pri každej činnosti.

Okrem jednofarebných teplákových kraťasov je možné zvoliť aj široké „basketbalové“ šortky, ktoré boli obľúbené hlavne v 90. rokoch a ich popularita v niektorých subkultúrach dodnes neklesla.

Napríklad biele, sivé či modré šortky s lemom a číslom sa teraz znovu dostávajú do popredia a využijú ich nie len tí, ktorí radi športujú. Pokojne v nich vyrazte na nočnú jazdu letným mestom. Budete v nich pôsobiť uvoľnene a okrem toho sa budete cítiť pohodlne.

Pánske chino kraťasy sú elegantnou voľbou pre všetkých

Módnou a elegantnou voľbou pre všetkých pánov sú chino kraťasy, ktoré sú v zásade skrátenou verziou rovnomenných dlhých nohavíc. Ide o pohodlnú verziu kraťasov, ktoré sa za nás jednoducho nemusíte báť zobrať na seba trebárs na rande, do práce či dokonca na menej formálne stretnutia s klientmi alebo obchodnými partnermi.

Vo svojej skrini by ste mali mať ľahko kombinovateľné základne farby, ako sú modrá, čierna, béžová a hnedá. K chino kraťasom si pokojne môžete obliecť polokošeľu, košeľu s krátkym rukávom alebo „casual“ košeľu ako k akémukoľvek inému „smart casual“ outfitu.

Áno, aj my neradi používame toľko cudzích termínov ako v predchádzajúcej vete, ale slovenčina skrátka veľa vhodných alternatív v tomto ohľade ešte nenašla. A okrem toho sa nachádzame na módnom blogu a nie na ústave slovenčiny.

Letné kombinácie s chino kraťasmi priam vyzývajú k experimentovaniu. Pridať tak môžete doplnky ako slnečné okuliare, náramky, hodinky alebo klobúky. A z topánok zvoľte slipry alebo espadrilky. Ak už je tých zahraničných pojmov na vás veľa, potom vedzte, že v prvom prípade sa jedná prosto o nazúvacie tenisky a v tom druhom o ľahké plátené topánky, ktoré sú tiež nazúvacie, len sa líšia podrážkou, ktorá je vyrobená zo zmotaného jutového lana. Letná kombinácia ako vyšitá!

Pánske kraťasy alebo teda inak šortky sú kúskom, ktorý v lete využijete takmer denne. Aj napriek tomu, že začiatok tohto leta nevyzerá, že bude teplotne ideálny. Alebo slovami klasika – „tento způsob léta zdá se mi poněkud nešťastným“.

Ak máte v práci dress code, ktorý vám káže obliecť si na tých niekoľko hodín denne dlhé nohavice, prípadne robíte manuálne a na seba si obliekate montérky, potom si kraťasy pokojne užívajte najmä vo voľnom čase. Predovšetkým však vtedy, keď teplomer ukazuje aspoň 25 stupňov Celzia. Verme, že to toto leto bude takto teplo pomerne často a svoje nové kraťasy tak budeme môcť využívať pravidelne.

K elegantným trendom okrem chino kraťasov v posledných rokoch pribúdajú aj „oblekové“ šortky, ktoré sú v podstate len skrátenou verziou formálnych nohavíc. Áno, znie to trochu ako oxymorón a len málokto si v týchto šortkách trúfne do divadla či inej viac menej formálnej spoločnosti, ale aj tak môžu byť oblekové kraťasy vhodnou voľbou pre všetkých, ktorí radi experimentujú a tiež trochu šokujú.

Chino kraťasy si tiež nemusíte kupovať iba jednofarebné, ale môžete sa poobhliadnuť po verzii s kvetinovým či iným (najmä prírodným) vzorom, ktoré ale kombinujte radšej s jednofarebnou košeľou a teniskami.

A keď začnú teploty na sklonku leta klesať, pokojne pridajte aj smart casual sako, ktoré váš výzor ozvláštni. Budete originálni a pritom v žiadnom prípade nebudete pôsobiť vulgárne.