Ako na to?, Dobre vedieť, Elegancia

Pánska košeľa na ples. Viete si vybrať?

Páni určite mi dáte za pravdu, že pri výbere oblečenia na formálne stretnutie  nie sme až tak vyberavý ako ženy.  Ale niekedy je to na škodu! Ak si prečítate tento článok naučíte sa, aká pánska  košeľa je ideálna na ples alebo na formálne príležitosti.

Pánske košeľa na ples

Ak sa chystáte na spoločenskú udalosť ako je ples, určite na ňom chcete spolu s partnerkou vyzerať bez chyby. Na ples sa odporúča prevažne dress code BLACK TIE alebo WHITE TIE. Tieto dva „štýly“ majú spoločnú bielu košeľu. A práve pri výbere takejto košele si treba dať  záležať.

Biela košeľa, ale aká?

Možno si poviete, že maličkosť. Omyl!  Na tak výnimočné spoločenské podujatie potrebujete aj výnimočnú košeľu a tu je zopár typov.

Ako má vyzerať biela košeľa:

– s klasickým golierom, ku ktorej sa hodí jednofarebná kravata. Takúto košeľu si môžete obliecť napríklad aj na svadbu.

– so stojačikom alebo klasickým golierom, kde gombíky sú prekryté légou alebo naopak sú výrazné a zladené s manžetovými gombíkmi.  K takejto košeli si jednoznačne zvoľte motýlika.

– so stojatým golierom a piketovou náprsenkou. Ideálna kombinácia k WHITE TIE, teda k bielemu motýlikovi.

– bez ohľadu na golier voľte radšej košeľu so zapínaním na manžetové gombíky alebo tzv. francúzskou manžetou.

U nás je v obľube prevažne biela košeľa, ale „povolená“ je aj béžová alebo smotanová. Pod každú košeľu je dobré tričko alebo tielko. POZOR, nie však biele! Aj keď na prvé zamyslenie je práve biele najvhodnejšie. Biele bude pod bielou košeľu vidieť. Tu zvoľte radšej tričko v béžovej alebo v tzv. telovej farbe.  Takéto tričko plní maskovaciu funkciu. Dokonale zakryje ochlpenie, pot ale aj bradavky.

Voľnejšia zábava

Takýto ples priláka viac  mužov, lebo sa necítia byť viazaný práve jednotným štýlom. Žiadne „slimové“ saká či nohavice, motýliky a pod. Ale aj na takomto ples by si mal muž zachovať určitú eleganciu. Ani na takýto dedinský či menší mestský ples si predsa neoblečiete rifle, športové sako a v košeľu a la Hawaj. Platí nepísané pravidlo, že oblek my mal byť čierny alebo tmavo modrý či tmavo sivý. Samozrejme kravata, ktorá by mala byť bez vzoru či prúžkov a …KOŠEĽA! Aj tu dbáme na výber kvalitnej košele, ktorá by mala byť biela alebo béžová alebo v odtieni ecru.  Rukávy na košeli už nemusia byť francúzske /bez zapínania na manžetové gombíky/,  ale s klasickým zapínaním na gombíky. Tie by určite mali byť transparentné alebo biele aby nekazili dojem výraznou farbou. Takáto biela pánska košeľa musí byť čistá a vyžehlená.

Zradný golier

Dnešný výrobcovia sa predbiehajú v tom, kto aký golier vymyslí či ušije. Ak bude pánska košeľa ladená s kravatou mali by ste mať na pamäti to, že golier nesmie byť dvojfarebný, typu button-down či hidden button-down. Golier má byť jednoduchý a jednofarebný bez akýchkoľvek gombíkov a pod. Ďalej netreba zabúdať, že „praktické“ náprsné vrecká, ktoré sú na pánskej košeli sú už dávno minulosťou!

Biela pánska košeľa

Pánska košeľa, biela

klasická biela košeľa

Či už idete na ples do opery, alebo na dedinský ples, nikdy si na sako neberieme vetrovku alebo bundu či parku.  Pre takto oblečeného muža je jediná voľba kabát. Ten by mal byť určite dlhší  ako sako. Nezabudnite na kvalitné a hlavné čisté topánky! Hotovo, ste vyobliekaný tak rýchlo na ples, aby ste prišli včas, lebo dochvíľnosť a presnosť je výsadou kráľov!

Prajeme dobrú zábavu!

 

Pridaj komentár