Ako na to?, Dobre vedieť, Oblečenie

Oblečenie – ako sa o neho správne starať

Milujete svoje oblečenie a chcete, aby jednotlivé kúsky vyzerali čo najdlhšie ako nové? Správne pranie, žehlenie, sušenie či prací prostriedok sú veľmi dôležité, aby si vaše obľúbené tričko alebo nohavice zachovali svoju pôvodnú farbu, tvar a veľkosť. Nie všetky odevy sa dajú hodiť do práčky a prať pri štandardných 60 stupňoch. Pozrime sa spolu na 10 krokov aby bolo vaše oblečenie ako nové!

1. Venujte pozornosť štítkom na odevoch

Ak si chcete užiť živé farby oblečenia po dlhú dobu, vždy venujte pozornosť značkám na odevných štítkoch. Nájdete tu 5 základných symbolov, ktoré vám umožnia dozvedieť sa ako sa starať o daný kúsok oblečenia a to: symboly na pranie, bielenie, sušenie, žehlenie a profesionálne čistenie.  Najlepší spôsob ako si uľahčiť učenie sa jednotlivých symbolov je si vytlačiť praktickú tabuľku a mať ju po ruke pri práčke.

2. Najskôr škvrny

Ak sú vaše odevy veľmi znečistené, pokúste sa dať najhoršie škvrny dolu skôr, ako ich hodíte do práčky. Jednoduché pravidlo hovorí: čím čerstvejšia škvrna, tým ľahšie je ju odstrániť. Preto ak ste si poliali blúzku červeným vínom či zašpinili nohavice trávou nečakajte na najbližšie pranie, ale zasiahnite čo najskôr. Nesprávne odstránená škvrna môže trvalo preniknúť do vlákien a už ju z oblečenia nedostanete.

3. Dôkladné triedenie oblečenia

Podľa materiálu a symbolov na štítku roztrieďte oblečenie na to, ktoré nevyžaduje špeciálnu starostlivosť a jemné kúsky ako vlnené svetre, čipkovanú bielizeň, blúzky a pod. Ďalej ho roztrieďte podľa farby a to na biele, čierne a farebné. Nové farebné kúsky oblečenia najskôr operte ručne, aby ste vedeli, či daný kúsok nepúšťa farbu. Aj farebné oblečenie roztrieďte podľa odtieňov. Neodporúčame vám prať napríklad červenú mikinu a žlté tričko.

4. Správny program

Základom úspechu je zvoliť správny prací program. Mnohý z vás používajú jeden prací program pri každom praní. Tento spôsob nie je ideálnou voľbou, ak si chcete zachovať kvalitu oblečenia. Navyše moderné práčky majú prednastavené programy, ktoré sú presne určené na daný typ oblečenia. Ak máte vytriedené oblečenie, tak jednoducho zvoľte program podľa typu oblečenia – bavlna, vlna, košele, športové oblečenie atď. podľa ponuky práčky. Nastavte otáčky a teplotu podľa štítku na oblečení a vyvarujte sa tak poškodenie či zrazeniu jednotlivých kúskov.

5. Pracie prostriedky

Aby ste mohli mať čisté, voňavé a na dotyk príjemné oblečenie venujte pozornosť praciemu prášku. Či už zvolíte prací prášok, gél alebo kapsuly je to v podstate jeden a ten istý produkt s podobnými účinkami. Jediným rozdielom je jeho forma. Výber typu pracieho prostriedku závisí výlučne od vašich preferencií. Vyberajte však na základe toho čo chcete prať – čiernu, bielu, farebnú bielizeň, športové oblečenie, vlnu či bavlnu atď. Tieto informácie bývajú na obaloch pracích prostriedkov. Ak máte radi prírodu môžete si vyberať z biologicky rozložiteľných pracích prostriedkov alebo načapovať si v bezobalovej drogérií. Vždy ale dodržujte odporúčané dávkovanie, ktoré je na obale.

6. Aviváž na oblečenie – áno/nie?

Hlavnou úlohou aviváže je zmäkčenie bielizne, odstránenie elektrostatického náboja, uľahčenie žehlenia a ochrana pred znečistením. Ak používate aviváž na každé pranie robíte chybu! Existujú totiž materiály, ktorým aviváž neprospieva a preto by ste ju nemali používať v prípade uterákov, osušiek, termobielizne, športovom a membránovom oblečení. Pozor si dávajte aj na silne parfumované aviváže. Oblečenie síce aj po týždni vonia, vy si však zarábate na alergie.

7. Sušenie

Snažte si sušiť svoje veci voľne na vzduchu alebo v dobre vetranej miestnosti. Ak radi používate sušičku dodržujte inštrukcie na štítku. Farebné veci nikdy nesušte na priamom slnku. UV lúče môžu spôsobiť vyblednutie vášho oblečenia. Naopak biele oblečenie slnko pekne zvýrazní. Taktiež nenechávajte veci na radiátore. Svetre a iné kúsky oblečenie, ktoré by sa v zvislej polohe natiahli a zdeformovali sušte vo vodorovnej polohe. Napríklad na stôl môžete položiť uterák a na neho sveter , ktorý necháte voľne uschnúť.

8. Kvalitné žehlenie

Pri žehlení opäť skontrolujte štítok na oblečení. Nastavte správnu teplotu žehličky. Rozpálená žehlička ľahko roztaví potlače na tričkách, ktorým by ste sa pri žehlení mali vyhnúť. Dobrým trikom je žehliť ešte vlhké veci, ktoré sa ľahšie poddajú. Tmavé a jemné oblečenie vždy žehlite tak, že ho otočíte naruby.

9. Ako uskladniť oblečenie

Vešať či skladať? Väčšina dáva prednosť vešaniu, keďže kto už by rád skladal oblečenie do komínkov, navyše aby vyzerali úhľadne. Skladať by ste mali hlavne oblečenie, ktoré by sa mohlo na vešiaku natiahnuť a to sú hlavne svetre. Naopak vešať by sa mali košele a krčivé látky. Ostatné tričká, nohavice, bundy atď. sú už na vašich preferenciách a možnostiach v šatníku. Sezónne oblečenie najlepšie uskladníte vo vákuových obaloch.

10. Špeciálna starostlivosť o oblečenie

Niektoré kúsky oblečenie si vyžadujú aj špeciálnu starostlivosť. Napríklad kožené bundy je potrebné namazať. Outdoorové oblečenie môžete ošetriť impregnačným sprejom, ktorý vytvorí ochrannú vrstvu pred vonkajšími vplyvmi.

Starostlivosť o oblečenie nie je žiadna veda. Držte sa týchto rád a užívajte si svoje obľúbené kúsky čo najdlhšie ako nové!