Oblečenie

Mikina – história populárneho oblečenia

História mikiny je pomerne krátka. Ako mnoho iných tipov oblečenia aj mikina vznikla čisto mik1z praktických   dôvodov. Spoločnosť „Champion“ navrhla v 30. rokoch minulého storočia, jednoduchý odev s kapucňou pre zamestnancov továrne mrazených potravín v New Yorku. Hlavnou myšlienkou bolo vytvoriť príjemné pracovné odevy, ktoré účinne ochránia pred chladom. Veľkú úlohu zohrávala aj kapucňa, ktorá bola praktická a dobré ochránila hlavu pracovníkov. Kapucňa ale zďaleka nie je vynálezom dnešnej doby. Kapucne už používali mnísi v kláštoroch oveľa skôr. Postupom času sa mikina stala charakteristickou súčasťou hlavne športového oblečenia. Športovcov lákala mikina hlavne kvôli vysokému komfortu jej nosenia a vďaka praktickému využitiu. Mikina sa ukázala ako ideálne oblečenie pre tréning vonku. Neobmedzovala športovca pri jeho pohyboch, dobre ho ochránila pred chladom. A kapucňa dobre ochránila hlavu nie len v zime, ale aj pred silným slnkom.

mik2

Mikina sa dostala na výslnie hlavne v 70. rokoch minulého storočia, kedy sa zrodil hip-hop. Aj keď v dnešnej dobe má hip-hop právoplatné postavenie v našej spoločnosti, v minulosti to bolo prejavom slobodného vyjadrovania nižších tried v New Yorku. Spomeňte si na film „Rocky“ (1976), kde hlavnú postavu stvárnil Sylvester Stallone. Nosenie mikiny s kapucňou v tomto filme nebolo bezdôvodné. Bol to osobitný postup, ako dokonale zdôrazniť to, že hrdina sa zrodil z radu pracovníkov.

Mikina získala skutočnú popularitu až v 80. rokoch dvadsiateho storočia, kedy svet módy začalo inšpirovať športové oblečenie.

 

V súčasnej dobe si nevieme predstaviť život bez mikiny, lebo mikinytepláky sa stali synonymom skutočného pohodlia.