Ako na to?, Elegancia

Zásady nosenia polokošele. Poznáte ich?

Určite ste si mysleli, že tričko a polokošeľa sú si veľmi blízky. Omyl!  Naoko sú si veľmi podobný ale je medzi nimi veľký rozdiel. Tričko môžeme priradiť k univerzálnemu oblečeniu, ktoré je obľúbené všetkými vrstvami. Polokošeľu však kedysi nosila iba vyššia spoločnosť.  Našťastie tieto časy sú dávno preč. Polokošeľa sa tak stala symbolom elegancie a štýlu. No nikdy sa „nezblížila“ s tričkom, preto stále platia zásady nosenia polokošele.

  1. Strih

Polokošeľa nesmie byť veľmi obtiahnutá ale ani príliš voľná. Má zvýrazniť mužské kontúry. Len takto môžete pôsobiť elegantne. A ako zistím správnu veľkosť? Jednoducho! Ak Vám medzi biceps a rukáv vošiel palec veľmi ťažko, vyberte si väčšiu veľkosť. Ak je rukáv príliš voľný zvoľte si menšiu veľkosť.

  1. Golier

Veľa „frajerov“ sa chce zvýrazniť práve golierom a to tak, že ho nosí pozdvihnutý. CHYBA! Takto elegán nevyzerá.

  1.   Dĺžka je dôležitá

Dnešné dĺžky môžeme rozdeliť do dvoch skupín. Jednou je rovnaká dĺžka vpredu a vzadu a druhou skupinou je tzn. dvojitá dĺžka. Čo znamená dvojitá dĺžka a načo je to dobré? Ak radi nosíte polokošeľu pekne zastrčenú v nohaviciach určite oceníte práve túto skupinu. Zadná strana sa tak nevyťahuje z nohavíc hlavne keď sa zohnete. Aj keď tento štýl sa už „nenosí“ dĺžky ostali. Preto je dobré dávať si pozor hlavne na to, aby Vám zadný diel nepresahoval viac ako polovicu zadku.

  1. Polokošeľa a sako

Faux pas! Pravdepodobne ste sa nechali oklamať  slovom košeľa v názve tohoto elegantne pôsobiaceho oblečenia. Táto kombinácia je neprípustná. Pôsobí to skôr komicky ako elegantne.  Ak chcete pôsobiť elegantne oblečte si pod sako košeľu s dlhým rukávom. Pre ležérny vzhľad zvoľte jednofarebné tričko.

  1. Iba polokošeľa

Určite si pod ňu neobliekajte tielko alebo tričko. Ak si myslíte, že tričko pod polokošeľou „zadrží“ pot, tak sa mýlite.

  1. Nohavice ale aj rifle

Polokošeľa je ideálna k chinos nohaviciam ale aj k rifľovým nohaviciam.  V lete ich môžete pokojne kombinovať k rifľovým kraťasom. Neodporúčame ich k voľným teplákovým alebo plaveckým šortkám. Nezabudnite, v polokošeli máte pôsobiť elegantne nie komicky.

  1. Farby

Ak sa obliekate do práce alebo školy voľte jednofarebné polokošele. Maximálne s prúžkom na rukáve, či cez hruď alebo pás. Príliš veľa vodorovných alebo zvislých pásikov  môže Vašej postave uškodiť. Preto sa riaďte pravidlom menej je niekedy viac.

Aj keď je dnes na trhu veľa vzorov nezabudnite, že polokošeľa má pôsobiť viac elegantne ako ležérne.