Oblečenie

Tepláky. Kde a kedy vznikol tento nápad?

Na začiatku dvadsiateho storočia, ľudia pomaly získavali väčšiu slobodu obliekania. Šport bol čo raz viac populárnejší a práve pri športe vznikol problém s nedostatkom vhodného oblečenia. Významnou udalosťou v histórii športu bolo oživenie olympijských hier. Na začiatku mohli súťažiť iba muži, a preto výroba športového oblečenia bola obmedzená iba pre mužov. S rozvojom športu, bolo nevyhnutné a potrebné zmeniť štýl obliekania. Dlhé rukávom a nohavice sa zmenili na košele s krátkym rukávom a nohavice boli podstatne kratšie a pohodlnejšie. Najväčšie zmeny v Európe sa uskutočnili po druhej svetovej vojne. V Spojených štátoch to bolo už v 30. rokoch minulého storočia. A práve v tomto období sa prvýkrát objavili tepláky.

Priekopníkmi športového oblečenia boli návrhárky Clare Potter a Claire McCardell. A práve ony začali reagovať na potreby športovcov a navrhovať oblečenie práve pre túto skupinu ľudí.

Až v 80. rokoch dvadsiateho storočia, sa stali tepláky outfitom nielen pre športovcov, ale aj ako pohodlné oblečenie na každý deň a voľné nosenie po dome.

V 90. rokoch minulého storočia sa tepláky spájali s podsvetím, kvôli skupine ľudí, ktorá nosila tento typ oblečenia. Postupne sa však obraz osoby, ktorá nosí tepláky mením. Dnes vieme, že tepláky sú znakom pohodlia, voľnosti. Nosíme ich rovnako pri športe, ale aj doma ako domáce oblečenie. Bežne sa s teplákmi stretávame aj na ulici, kde ide o módu napríklad Hip-hoperov.

Dnes sa už nedajú porovnávať tepláky aké boli kedysi a aké sú dnes. Tepláky zmenili strih, farebnosť materiál a ľudí, ktorý tepláky nosia.