Elegancia

Páni, viete ako sa obliecť na ples či do divadla?

indexPlesy či bály už v minulosti so sebou obnášali nie len určitý druh zábavy ale aj príležitosti na začlenenie sa do spoločenského života. V prípade usporiadateľov plesu išlo najmä o poukazovanie na ich majetnosť a snaha vyjadriť svoj postoj k aktuálnemu dianiu v spoločnosti. Najmä tradície zohrávali dôležitú úlohu. Tradičné obdobie konania plesov ,tkzv. plesová sezóna alebo fašiangy , je dodnes ohraničené dátumami od prvej januárovej soboty po Troch kráľoch a konči Popolcovou stredou. Ďalšou z tradícií je oblečenie, ktoré sa v tomto čase preferovalo. Zatiaľ čo fašiangové zábavy si nevyžadovali špeciálny odev, účastníci plesov to mali zložitejšie. Nutnosťou, ktorá platí dodnes je dodržiavanie kódexu odievania („dress code“). Ten môže ale aj nemusí byť stanovený organizátorom. Najčastejšie sa na pozvánke uvádzajú tieto druhy požiadaviek :

„Black tie, Cravate Noire alebo Evening Dress“

00001f1Táto požiadavka naznačuje, že páni by si mali obliecť čierny smoking. Názov tohto odevu vznikol v minulosti v súvislosti s náhradným kusom oblečenia, keď sa páni stretávali vo fajčiarskej miestnosti a nezapáchali po návrate k svojim partnerkám. Sako dnes nájdeme v rôznych variantoch. Jednoradové, dvojradové zapínanie so špicatou klopou alebo klasickým šálovým golierom. Klasické sako je so zapínaním na jeden gombík. V prípade nohavíc je rozdiel oproti oblekovým nohaviciam v tom, že nemajú pútka na opasok a bočný šev je prekrytý lesklým pásom látky, tkz. lampas. Vo všeobecnosti je „ Black tie“ šitý z ľahšieho materiálu. Do smokingu patrí biela košeľa s francúzskou manžetou, skrytým zapínaním a čiernym motýlikom. Do náprsného vrecka smokingu by mala byť vložená biela látková vreckovka. Topánky majú byť lesklé a čierne s koženou podrážkou do ktorých patria čierne ponožky. Je potrebné si zapamätať, že nátelník pod košeľu na ples nepatrí!

 

„White tie“

Tento typ oblečenia sa považuje za vrchol elegancie. Ide o čierny frak, ktorý sa skladá resmi_dugunler_icin_frakso saka s hodvábnymi či saténovými klopami a z nohavíc, ktoré majú dva lesklé lampasy. Frak je doplnený bielou košeľou na manžetové zapínanie a bielym motýlikom. Tento fakt je dôležité neprehliadnuť, ak nechcete aby si vás hostia pomýlili s čašníkom. Topánky sú povolené jedine lakované, ktoré sú šite z jedného kusu kože. Znamená to , že nemajú predel na špičke. Ponožky do topánok majú byť vysoké a čierne. Pokiaľ chcete sledovať čas, tak jedine na retiazkových hodinkách, ktoré môžete mať pripnuté na fraku. „White tie“ je požadovaný na štátnych banketoch alebo na honosnejších plesoch.

„Dark suit“

Ide o typ formálneho oblečenia, ktorý je vhodný napríklad do divadla alebo na plesy, ktoré si nevyžadujú vyššie formálne oblečenie. „Dark siut“ je oblek v čiernej farbe, keďže pre pánov platí pravidlo, že po 18-tej hodine je iná farba obleku neprípustná. Pod sako by páni mali preferovať bielu košeľu a decentnú kravatu. Farba viazanky sa môže odvíjať od farby partnerkiných šiat pričom farba nemusí byť úplne identická. Topánky by mali byť elegantné a v čiernej farbe do ktorých patria ako vždy vysoké čierne ponožky.

„Bussines večera“

Pri takomto type udalosti môžeme zvoliť aj inú farbu obleku napr. tmavomodrý, hnedý alebo sivý. Záleží to od okolností ako je miesto kde, sa stretnutie organizuje a hlavne v akom čase. Košeľa sa odporúča biela, ktorá pôsobí čistejšie a spoločenskejšie. Farba a vzor viazanky môže byť odvážnejšia ale zároveň musí byť vkusná. K obleku patrí tmavý opasok. Odporúčajú sa aj hodinky s koženým remienkom, ktoré sú ploché a decentné.

„Menej formálne podujatie, oslava“

prouzekTakýto druh podujatia si nevyžaduje presne stanovené požiadavky. Základom je len dodržať určitý stupeň elegancie. Farby a vzory sú žiaduce, samozrejme musia byť vkusné. Pri menej formálnych plesoch resp. formálnejších oslavách sa odporúča zvoliť si tmavý oblek. Ten môžeme kombinovať s bielou košeľou, ktorá je ozvláštnená farebnou gombíkovou légou a motýlikom ktorý sa k nej hodí. Prípadne si môžeme zvoliť svetlomodrú, ružovú, červenú košeľu s motýlikom alebo kravatou tmavšej farby ako je košeľa. Ak si zvolíme inú farbu saka napr. tmavomodrú, odporúčame voliť si košeľu, ktorá spadá do škály studených farieb. Naopak, ak si zvolíme hnedé sako, košeľa by mala spadať do kategórie teplých farieb.

 

Pokiaľ neviete nájsť správnu košeľu alebo sako na ples, oslavu či večierok s priateľmi skúste si vybrať z našej ponuky!