Dobre vedieť, Farby, Oblečenie

Aké materiálové zloženie má naše oblečenie

Oblečenie je základom nášho osobného štýlu. Mali by sme sa v ňom cítiť dobre a pohodlne. Na to je potrebné vedieť vlastnosti jednotlivých skutkov oblečenia a takisto spôsob, akým sa oň treba starať. Vedieť ktoré tričko pot zadržiava, a ktoré naopak pot nevsakuje. Ktorú bundu je potrebné vyprať v rukách, a ktorú stačí pretrieť mokrou vreckovkou. To sa dozviete v tomto článku.

BAVLNA

Bavlník

Bavlna je jednou s najpopulárnejších látok v textilnom priemysle. Používa sa pri výrobe viac ako 56% celosvetovo vyrobeného oblečenia. Bavlnené vlákna sú prírodné, získavajú sa z plodov kríka bavlníka. Jej význam bol v posledných rokoch značne zmenšený syntetickými vláknami, no napriek tomu ostáva veľmi obľúbenou medzi výrobcami, ale aj medzi zákazníkmi. Je to najmä preto, že bavlna, ako prírodný materiál, dokáže veľmi dobre sať pot, vďaka čomu sa v bavlnených tričkách alebo teplákoch cítime dobre aj počas dlhšej doby. Takisto je bavlna veľmi pohodlný materiál, ktorý dobre tvaruje postavu.

Z bavlny sa najčastejšie vyrába oblečenie, ktoré je najbližšie ku koži, napríklad spodné prádlo a ponožky, ale aj spomínané tričká či tepláky. Taktiež sa z bavlny vytvára denim, z ktorého sa následne robia jeansy, kraťasy, košele, vesty alebo bundy.

Bavlna znesie teplotu do 90˚, preto je možné prať ju alebo žehliť pri akomkoľvek programe. Nezvykne sa zraziť ani inak poškodiť. Jej veľkou nevýhodou je ale slabá zdržanlivosť farby, preto odporúčame farebné bavlnené oblečenie prať a žehliť prevrátené naruby a na jemnejších programoch. Rifľové oblečenie tiež mení farbu a bledne rýchlejšie, preto sa odporúča pranie v studenej vode a naruby, prípadne v rukách.

POLYESTER

Polyester- rôzne farby

Polyester je v textilnom priemysle najrozšírenejšou syntetickou látkou. Používa sa približne od polovice 20. storočia. Medzi jeho hlavné výhody patria farebná stálosť a vysoká odolnosť. Takisto sa veľmi málo krčí. Polyesterové oblečenie na sebe môžete mať aj celý deň, a pokrčí sa len veľmi málo. Má ale nižšiu priedušnosť, preto môže byť v teplom počasí nepríjemné, keďže zadržiava pot. V poslednej dobe sa často stretávame s oblečením, ktoré sa skladá s 50% bavlny a 50% polyesteru. Táto kombinácia vyzdvihuje plusy oboch látok a potláča ich mínusy, preto je veľmi obľúbená.

Z polyesteru sa často vytvára funkčné športové oblečenie, keďže sa prispôsobuje telu, nekrčí sa, zadržiava vodu medzi svojimi vláknami a rýchlo schne. Okrem neho môžeme v obchodoch nájsť polyesterové tričká, ale aj nohavice, kabáty či saká.

Polyester by sa mal prať na jemnejších programoch do max. 40˚, alebo ručne. Je potrebné vyhnúť sa intenzívnemu žmýkaniu, keďže sa materiál môže pokrčiť alebo natiahnuť. Polyesterové oblečenie sa neodporúča žehliť. Ak je to však potrebné, žehlite ho vlhké alebo cez mokrú bavlnenú látku.

VLNA

Vlnu môžeme inak nazvať aj textilnými živočíšnymi vláknami. Získavame ju spracovaním vlny z oviec. Vo väčšine sa vlna v textilnom priemysle používa najmä pri zmiešaní s umelými vláknami. S oblečením z čistej vlny sme sa mohli stretnúť viac v minulosti. Vlna je veľmi hrejivá, preto sa z nej najčastejšie vyrábajú svetre, čiapky, šály, alebo ponožky. Po prepotení sa ale vyznačuje silnejším zápachom. Výrobky z vlny sa uplatnia hlavne vo vlhkom a studenom počasí. Samostatná vlna má menšiu elasticitu a odolnosť.

Vlna potrebuje naozaj jemné zaobchádzanie. Je potrebné ju prať pri nízkych teplotách a použitím programu, určeného na vlnu. Najlepšie je prať vlnu ručne v studenej vode. Vlnu nežmýkajte ani nevešajte. Najlepšie si totiž vlnené oblečenie zachová svoj tvar, ak ho necháme vyschnúť vodorovne položené na rovnej podložke. Ak ho potrebujete vyžehliť, robte tak len cez vlhkú bavlnenú látku.

NYLON

Nylon je tiež populárnou syntetickou látkou. Je vyrobené len z uhlíka, vody a vzduchu. Nylonové vlákna sa najskôr používali len ako štetinky na kefy, pri výrobe prvých nylonových pančúch však zaznamenal nylon obrovský úspech a odvtedy sa používa aj v textilnom priemysle.

Nylon sa zvyčajne vyskytuje len ako dopĺňajúci prvok oblečenia, ktorý vytvára elasticitu. Čisto z nylonu sa vyrábajú len nylonové pančuchy a funkčné športové oblečenie. Niekdy môže byť z väčšej časti nylonu vyrobené aj spodné prádlo. Nylon je takisto veľmi populárnou látkou pri výrobe lyžiarskych búnd, alebo iného športového oblečenia, keďže nylonové vlákna sú veľmi silné a odolné voči poškodeniu.

Nylon veľmi dobre absorbuje farbivo, preto sa v práčke môže veľmi rýchlo zafarbiť od iného oblečenia. Odporúča sa preto prať ho ručne, alebo v práčke šetrným programom. Odporúča sa používať len pracie prostriedky určené na svetlé oblečenie, inak môže látka zosivieť alebo zožltnúť. Takisto je potrebné vyhnúť sa intenzívnemu žmýkaniu a žehleniu – to je možné tiež len pod navlhčenou bavlnenou látkou.

VISKÓZA

Športovo elegantné sako

Viskóza je, inak povedané, syntetická vlna. Vytvára sa z celulózy, ktorá sa získava z dreva. Na jej výrobu sa najčastejšie používa buk alebo smrek. V textilnom priemysle nahrádza vlnu alebo hodváb. Za svoje rozšírenie vďačí situácii počas druhej svetovej vojny. Vtedy bol totiž zákaz vyvážať do Európy textilný materiál a viskóza teda ostala ako jedna z mála materiálov, ktoré mohli byť v textilnom priemysle používané. Viskóza dosahuje len 80% pevnosti bavlny, preto sa vytvorili rôzne modifikované viskózy, ktoré pevnosť bavlny prevyšujú. Viskóza je príjemná na dotyk, dobre saje vodu a málo sa krčí. Pri vyššej teplote sa však rýchlo zrazí. Takisto je o dosť lacnejšia než bavlna či vlna. Vyrábajú sa z nej rôzne druhy oblečenia, ako košele, tričká, mikiny, svetre, ale aj spodné prádlo či ponožky. Najčastejšie sa ale používa na kusy oblečenia, ktoré sa nenosia až tak často a majú len malý kontakt s kožou, ako napríklad saká, alebo bundy. Hlavným dôvodom je nádherný lesk viskózového oblečenia, ale aj jej rýchle opotrebovanie.

Kvôli veľkej šanci zrážania sa je dôležité prať viskózu pri nízkych teplotách, najlepšie ručne. Nemala by sa žmýkať, aby nestratila svoj tvar. Žehliť by sa mala tiež len pri nižšej teplote, najlepšie je žehleniu sa vyhnúť. Viskózové vlákno namočením slabne, preto by sa nemalo prať často a rozhodne ho nesušte zavesené.

EKOKOŽA

Bunda z eko kože

Nenechajte sa zmýliť jej názvom; eko koža nie je ekologicky spracovaná koža zvierat. Práve naopak – eko koža je syntetická náhrada pravej kože, zvyčajne tvorená podkladovým bavlneným úpletom a netoxickým polyuretánom. Dobrú eko kožu je naozaj ťažké odlíšiť od originálnej, no ich vlastnosti sa líšia. K výhodám eko kože patrí priedušnosť, odolnosť a pevnosť voči odratiu. Na rozdiel od prírodnej kože môže mať akúkoľvek farbu. Je lacnejšia ako prírodná koža, no jej životnosť je podstatne nižšia. Z eko kože sa, podobne ako z prírodnej kože, najčastejšie vyrábajú topánky, rukavice a kožené bundy. V ojedinelých prípadoch sa môžeme stretnúť s koženými nohavicami, alebo klobúkmi.

Najjednoduchším spôsobom, ako odstrániť škvrny z eko kože, je hneď po vytvorení  ich pretrieť mokrou vreckovkou. Na ošetrovanie eko kože sa neodporúčajú žiadne pracie prostriedky, ani pranie v práčke. Ak je to veľmi potrebné, požite obyčajné mydlo. Takisto eko kožu v žiadnom prípade nežmýkajte ani nežehlite. Môže dôjsť k jej trvalému poškodeniu.

Veríme, že vám tento článok pomohol zorientovať sa v najpoužívanejších textilných látkach. Dúfame, že vaše oblečenie vďaka našim typom vydrží dlhšie a vytvorí vám o to väčšiu radosť z jeho kúpy.