Ako na to?, Oblečenie

Čo si zabaliť do kufra pred dovolenkou

clubs-518192_1920Leto je v plnom prúde a mnohí z nás uvažujú nad letnou dovolenkou, ktorá býva spojená prevažne s pobytom pri mori.  Kto už pri mori bol určite vie, že zbaliť si vhodné a potrebe veci je mnohokrát umenie.  Stane sa aj to, že niektoré veci na dovolenke ani nevybalíte, čo nie je až také zlé, ako to, ako keď niečo dôležité zabudnete. V tomto krátkom článku vám pomôžeme pri balení, aby ste nezabudli tie dôležité veci a naopak nebrali so sebou pol skrine.

Ako prvé si pripravte všetky potrebné doklady – občiansky preukaz, platný cestovný pas,  kartička zdravotnej poisťovne a vodičský preukaz. Nie je na škodu, ak si z týchto dokladov urobíte aj fotokópiu. Dôležité je aj cestovné poistenie, na ktoré treba myslieť vopred.  Pre tých, ktorí užívajú lieky je nevyhnutné, aby si ich pribalili do príručnej batožiny spolu s liekmi od bolesti, alergie alebo na tráviace ťažkosti. Pre zvečnenie vašich zážitkov odporúčame si do kufra pribaliť fotoaparát alebo kameru a samozrejmosťou je mobilný telefón alebo tablet (kvôli internetu alebo náhrada za kameru alebo fotoaparátu). Pre lepšiu orientáciu  v letovisku si zoberte GPS navigáciu a samozrejme ku každému zariadeniu aj príslušnú nabíjačku.  Ak cestujete do krajiny, kde sa neplatí eurom, je dobré navštíviť banku a zmeniť si peniaze. Ale vo väčšine hotelov, obchodov alebo v reštauráciách  je možne platiť aj kartou. Dôležitá je kozmetika a hygienické potreby – to čo používate denne, nič výnimočné .  Zvlášť si nezabudnite prípravky na opaľovanie a po opaľovaní.

Základné veci máme zbalené, tie v kufri veľa miesta nezaberú. Ale čo s oblečením? Ako prvé si do kufra zabaľte plavky. Na pláž budete ďalej potrebovať šortky alebo kraťasy (využijete ich aj na nosenie do mesta alebo na denný výlet) maximálne 3-4ks, tielko, žabky a obuv do vody, Dôležité sú tričká ale maximálne  5-6ks, najlepšie sú bavlnené, košeľa s dlhým rukávom, košeľa s krátkym rukávom, mikina, rifle alebo nohavice, tenisky, ponožky, spodná bielizeň a pyžamo. Môžete si pribaliť aj jeden svetrík, pre prípad chladnejšieho večera. Oblečenie voľte také, aby sa dalo dobre kombinovať. Môžete si pribaliť aj osušku a uterák, aj keď väčšina hotelov ich už samozrejme ponúka.

Nezabudnite na slnečné okuliare a prikrývku hlavy. Do príručnej batožiny si pribaľte niečo na občerstvenie. Takto zbalený a pripravený môžete spokojne vyraziť na vytúženú dovolenku!

Prajeme vám príjemnú dovolenku!