Ako na to?, Dobre vedieť

Ako sa správne starať o kožené výrobky?

Vo svojom šatníku sa stretávame s rôznymi druhmi materiálov. Tie obsahujú syntetické, prírodné, kožené vlákna alebo aj ich kombináciu. Každý z týchto materiálov sa vyznačuje špecifickými vlastnosťami, ktoré plnia úlohu pri pevnosti, odolnosti a priedušnosti samotnej látky.

Označenie pravej kože

Tí skúsenejší vedia rozoznať syntetickú kožu (eko kožu) od pravej kože na prvý pohľad či dotyk. Iným spôsobom ako ich rozoznať je označenie piktogramom:

Zakúpiť si kvalitný kožený opasok zvyčajne nestačí. Dôležitá je správna starostlivosť o kožený produkt. Výnimočnosť a odolnosť výrobku závisí aj od toho z akej kože je vyrobený. Najviac používaná je bravčová alebo hovädzia koža, ktorá je pevná a vysoko odolná voči odieraniu. Vyrábajú sa z nej bundy, kabelky, topánky, opasky.  Hodnotnejšou je teľacia koža, ktorá je ľahká, priedušná a príjemná na dotyk. Z nej sa najčastejšie vyrába menšia galantéria akou sú peňaženky, puzdrá, vizitkáre atď.

Kožené produkty môžu mať rôznu povrchovú úpravu ako napr. Hladká, brúsená alebo lakovaná koža. Každá z týchto povrchových úprav si vyžaduje odlišnú starostlivosť.

Starostlivosť o pravú kožu

Hladká koža – Ak sa kožený výrobok znečistí, môžeme ho vyčistiť jemne navlhčenou handričkou a mydlovou vodou. Čistíme tak, aby koža nenasiakla veľa vody a nepoškodila sa. Ošetrujeme ju impregnačnými prípravkami a špeciálnymi krémami s obsahom včelieho vosku.

Brúsená koža – Starostlivosť o brúsenú kožu je náročnejšia. Pre jej drsný povrch dochádza k rýchlejšiemu znečisteniu. Samotná náročnosť čistenia závisí od ochranných prostriedkov, ktorými bol samotný výrobok ošetrovaní pred znečistením. Pri dôkladnej ochrane postačí očistenie pomocou kefy na obuv. V opačnom prípade je potrebné zvoliť špeciálnu čistiacu penu a po uschnutí obuv očistiť kefou. Na čistú a suchú obuv potom aplikujeme impregnačný prostriedok.

Lakovaná koža – Táto povrchová úprava je citlivá na mechanické poškodenie. Preto ju čistíme mäkkou handričkou a špeciálnym krémom. Nikdy nepoužívame na čistenie tvrdú kefu! Na lakovanú kožu nepoužívame impregnačné prípravky, pretože by mohli poškodiť jej povrch.

Starostlivosť o opasok

To ako sa starať o kožený opasok bolo spomenuté vyššie. Ďalším dôležitým krokom k tomu aby nám vydržal čo najdlhšie je spôsob jeho nosenia a skladovanie.

  • Opasok nosíme prevlečený cez pútka na nohaviciach, ktoré majú primeranú veľkosť. Pútka menšie ako je šírka opaska by nám ho zdeformovali a poškodili.
  • Dôležité je si pamätať, že opasok plní dekoračnú funkciu a preto nie je estetické ak sa ním snažíme zmenšiť nohavice v páse o niekoľko čísel.
  • Nikdy neukladáme nohavice spolu s opaskom. Takýmto skladovaním by sa mohol poškodiť prelomením.
  • Opasok po donosení očistíme, ošetríme vhodným prípravkom a zvinutý uložíme na suché miesto bez silného slnečného žiarenia.

Veríme, že aj tieto rady vám pomohli.