Dobre vedieť, Elegancia, Vplyv módy na ľudí

Sako – pánska uniforma, symbol mužskosti a elegancie

Spoločenské udalosti, na ktorých sa bez saka nezaobídete

 

V kvalitnom saku na mieru nemôže vyzerať žiaden chlap zle. Sako je skrátka pánska uniforma, symbol  mužskosti a elegancie. Ani s jeho nosením to však netreba preháňať. Sú udalosti, kedy sa hodí a sú také, pri ktorých je lepšie zo šatníka vybrať niečo iné.

 

Vráťme sa ešte k tomu prvému prípadu, resp. poďme si povedať, v akých prípadoch je sako absolútnou nevyhnutnosťou. Väčšinou ide o udalosti spoločenské, ktoré majú formálny ráz a vyžadujú si elegantný dress code. Kedy sako naozaj potrebujeme?

 

Svadba

Či vlastná alebo nie, prísť na svadbu bez saka sa rovná veľkému spoločenskému a módnemu faux pas. Výnimku majú ženy, ktoré väčšinou zdobia krásne šaty a róby. A oči prižmúrime aj u Škótov, ktorí nosia na svadby kilty. Ale iba v prípade, že pod nimi majú spodnú bielizeň!

 

Svadby sú vysoko formálne udalosti, na ktorých sa bez pekného obleku nezaobídete. Nielenže skupina mužov v sakách pôsobí veľmi elegantne, navyše ide aj o prejav civilnosti a slušnosti. A to s tričkom a rifľami nedosiahnete.

 

Plesy, večierky a party

 

Na plesoch je oblek povinnosťou, no večierky si tiež vyžadujú určité dekórum. Sakom a vhodne dopasovanými nohavicami nič nepokazíte, práve naopak. Budete vyzerať štýlovo, elegantne a magneticky príťažlivo.

 

Party bývajú rôzneho druhu, formálne aj uvoľnené. Nádychu udalosti by ste mali prispôsobiť aj svoj outfit, no sako býva často veľmi stabilnou a vhodnou voľbou. Nejde o nevyhnutnosť, no ak chcete vyzerať naozaj fajn, viete ako to docieliť.

 

Divadlo a opera

Kultúrne udalosti sú pre kultúrnych ľudí. Herci na pódiu často nechávajú svoju dušu a je teda vhodné, aby diváci nevyzerali akoby práve prišli z nedeľného futbalu. Dnes vás už do divadla a opery pustia aj bez obleku, no sako je základom každého kultivovaného muža.

 

Večera

 

Je rozdiel, či večeriate doma pred televízorom, alebo v luxusnej reštaurácií s vyberanou spoločnosťou. Ak je pravdou druhá možnosť, nech tomu zodpovedá aj váš výzor. Pre chlapov je základom pekná košeľa a, samozrejme, sako. Ak ste pekne oblečení, aj chutiť vám bude viac.