Ako na to?, Dobre vedieť

Na čo dbať pri výbere pánskej bundy na zimu

Človek sa ani nenazdá a zima je tu zas. A s ňou aj nepríjemný vietor, všadeprítomný chlad, poľadovica a ďalšie nepríjemné prejavy posledného ročného obdobia. No zároveň je to aj čas sviatkov a pokoja, zasneženej krajiny a rovnako tiež možnosť predviesť svoj zimný šatník.

A práve od oblečenia závisí, či si v zime budete užívať tie príjemnejšie momenty, alebo budete drkotať zubami. Správne zvolená pánska bunda vás ochráni od vtieravého mrazu, vetra a snehu a rovnako vám dodá štýl. A to už teda hej. Vkus je síce subjektívna vec, no na tie ďalšie parametre by ste pri výbere zimnej bundy nemali zabúdať.

Na čo dbať pri výbere pánskej bundy na zimu

Prvoradý je materiál

 

Najdôležitejšou úlohou zimnej bundy je udržiavať svojho nositeľa v teple a suchu. Ak nedokáže splniť tento účel, môže byť aj vykladaná diamantami, no v najchladnejších mesiacoch je nanič. Čo sa týka materiálu, tak najpodstatnejšia je výplň. Stretávame sa predovšetkým so syntetikou a páperím.

 

Syntetická výplň má svoje opodstatnenie predovšetkým pri vlhkejších zimách. Takých, pre ktoré je typický dážď so snehom. Takáto pánska bunda totiž spoľahlivo odoláva vlhkosti, pričom sa neznižujú jej izolačné schopnosti. Býva však o čosi ťažšia a v porovnaní s páperovou nie až taká teplá.

Páperová výplň má výborne tepelnoizolačné schopnosti, čo znamená, že aj pri tej najtuhšej zime vás zahreje. Zároveň je v porovnaní so syntetickou výplňou aj o čosi ľahšia a jednoduchšie sa balí a skladá. Akonáhle však príde do styku s vlhkosťou, stráca svoje izolačné schopnosti a vy pocítite chlad.

 

Doplnkové faktory

Ak sme si už vybrali výplň, je čas na výber „doplnkov“.

Kapucňa je pri zimnej bunde často na nezaplatenie. Pri skúšaní teda dbajte na to, aby dokonale pasovala na vašu hlavu a držala tam. Mnoho ľudí zároveň ocení, ak sa dá zapnúť aj cez tvár, čím chráni nos a ústa od mrazivého vetra.

Podľa účelu, na ktorý budete bundu využívať, si vyberajte aj počet vreciek. Ak je určená na bežné nosenie, vystačíte si s dvomi-troma. Na túry a lyžovačky však oceníte aj väčší počet, kde si môžete uskladniť rôzne ďalšie predmety a pomôcky. Najmä v zime nie sú na škodu napríklad aj lycrové rukavice, všité do rukávov bundy.

Pod bundu si môžete obliecť mikinu, sveter alebo pokojne aj košeľu. Nezabudnime ani na to, že vrstvenie je dôležitejšie ako to, že máte hrubú bundu. Dokonale navrstvenie oblečenia nemusí prekážať v pohybe ale s istotou Vás ohreje lepšie ako jeden kus odevu.